nieuws

Deel Deventer garage gesloopt na betonrot

bouwbreed Premium

Een deel van de Noorderbergpoortgarage in Deventer, die in april werd gesloten wegens roest in de betonwapening, wordt gesloopt. De sloop en de herbouw van een deel van het bovendek gaan ongeveer drie jaar duren, laat de gemeente Deventer weten. De komende weken wordt berekend of de begane grond en de kelder van de parkeergarage weer open kunnen.

Begin april heeft Deventer in allerijl stalen stempels laten plaatsen. Bij een standaardcontrole werden scheuren van enkele meters lang in de betonplaten van het parkeerdek geconstateerd. Delen van het wapeningsstaal waren weggeroest, betonrot in de volksmond. Half april heeft SGS Intron de betonconstructie van de gehele garage nader onderzocht. Er bestond geen kans dat de constructie zou bezwijken, maar de garage bleef nog gesloten, zodat bijvoorbeeld niet tegen de aangebrachte steunconstructie kan worden aangereden.

Omdat ook aan de bovenzijde van het dek aantasting van de wapening is aangetroffen, is de conclusie dat sloop van een deel van het bovendek de enige optie is. Het gaat om een deel van het openbare bovendek dat in handen is van de gemeente. Het betegelde deel van het bovendek en de garages onder particuliere panden zijn nog in goede staat.

Het is nog niet duidelijk hoeveel de sloop en herbouw gaan kosten. Ook niet uit welk potje de financiën klomen. De gemeente had al plannen om de Noorderbergpoortgarage met 340 parkeerplaatsen in het centrum van Deventer te renoveren. Juist daarom werden begin april controles gedaan. In 2009 is ook al betonrot in de parkeergarage aangetroffen, maar die viel toen binnen de norm.

Eind mei heeft Deventer opdracht gegeven voor aanvullende constructieberekeningen. Die moeten duidelijk maken of en wanneer de parkeerplekken in de kelder en op de begane grond weer in gebruik kunnen.

Reageer op dit artikel