nieuws

‘Concrete Valley’ bron van innovatief beton

bouwbreed

Microbeton en Waco Lingen Beton (Ballast Nedam) gaan samen ‘Concrete Valley’ vormen. Dat kan leiden tot innovatieve betonproducten, bijvoorbeeld sandwichelementen met een lichtbetonnen buitenschil en een constructieve binnenschil.

“Waco Lingen Beton concentreert zich op de productie van betonnen duikers, maar kan alle seriematige prefab betonelementen maken, bij voorkeur in grote series”, aldus Microbeton-directeur Raoul Maphar. “Wij produceren lichtbetonnen elementen. Vaak holle dozen gevuld met geëxpandeerd polystyreen. Dunschalig. Gekscherend zouden wij ook een betonnen ballon kunnen produceren. De samenstelling van ons materiaal, de wapening en de productiewijze zijn anders dan van Waco Lingen Beton.”

Voor Microbeton betekent de samenwerking een ruimere huisvesting in een aparte hal in Bergen op Zoom. “We zijn de afgelopen jaren hard gegroeid”, aldus Maphar. “Nu krijgen we een ruimere behuizing en bedrijfstechnisch meer faciliteiten. We hebben eerder projecten met Ballast uitgevoerd, zoals de Kromhout Kazerne in Utrecht.” Ballast Nedam is het moederbedrijf van Waco Lingen Beton en de kazerne is een dbfmo-project van Komfort, een samenwerkingsverband van Strukton, Ballast Nedam, John Laing, ISS, Karres en Brands en Meyer en Van Schooten Architecten.

Maphar verwacht van Concrete Valley, de 50/50 joint venture met Ballast Nedam, veel synergy en samenwerking. “We denken bijvoorbeeld na over het ontwikkelen van nieuwe sandwichelementen, waarbij Microbeton de architectonische buitenschil en Waco Lingen Beton de constructieve binnenschil kan maken. Maphar benadrukt dat de joint venture niet het gevolg is van negatieve effecten van de economische crisis, maar een logische stapis naar een toekomst met meer mogelijkheden. De samenwerking kan leiden tot nieuwe producten en technieken op basis van beton.

Reageer op dit artikel