nieuws

commentaar/ Fraudelucht

bouwbreed

A lweer kleeft er die nare fraudelucht aan een bouwbedrijf. En alweer is het Ballast Nedam die de geur verspreidt. Het OM en de Fiod hebben in de administratie van een inmiddels opgedoekt buitenlands bedrijfsonderdeel aanwijzigen gevonden dat er waarschijnlijk sprake is van omkoping. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk, maar […]

A lweer kleeft er die nare fraudelucht aan een bouwbedrijf. En alweer is het Ballast Nedam die de geur verspreidt. Het OM en de Fiod hebben in de administratie van een inmiddels opgedoekt buitenlands bedrijfsonderdeel aanwijzigen gevonden dat er waarschijnlijk sprake is van omkoping. Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk, maar alles wijst erop dat er met steekpenningen opdrachten zijn verkregen. Leert de bouw het nooit, zou de eerste gedachte kunnen zijn. En ook: leert Ballast Nedam het nooit? Toch verdienen de bouw en Ballast Nedam naar aanleiding van het nieuwe strafrechtelijke onderzoek geen nieuwe verontwaardiging. Het betreft immers fraude in de periode 1998-2001, de jaren waarop het onderzoek van de Belastingdienst zich concentreerde. De bouwfraudetijd zou je kunnen zeggen. Sinds klokkenluider Ad Bos hebben bouwbedrijven hun lesje geleerd. Integriteit staat hoog op de agenda. Dat wil overigens niet zeggen dat de branche helemaal schoon is. Recente frauduleuze praktijken bij Janssen de Jong en de sloopbranche laten zien dat de verleiding nog op de loer ligt.Bouwbedrijven zijn over het algemeen beducht voor nieuwe fraudegevallen. Ballast Nedam zelf heeft het aantal ‘compliance officers’ (integriteitsbewakers) het afgelopen jaar van drie naar acht personen uitgebreid. Nieuw uta-personeel gaat eerst op cursus. Corruptie, fraude, valsheid in geschrifte; het vergrootglas staat erop. Wie de laatste vijf tot tien jaar nog heeft gefraudeerd, moet wel heel erg sluw zijn. Of naïef. Ballast Nedam lichtte na intern onderzoek zelf de Belastingdienst in, en werkt uitgebreid mee met het strafrechtelijke onderzoek. Vanzelfsprekend, zou je kunnen denken. Maar toch hebben we dit in de bouw nog niet vaak gezien. Daarom is het gedrag van Ballast Nedam hoopgevend. Het zou goed zijn als hiermee een trend is gezet. Houd vuile was niet binnen, maar meld overtredingen bij de autoriteiten. Dat is de enige manier om echt schoon schip te maken, en om het vertrouwen in de sector verder te herstellen.

Reageer op dit artikel