nieuws

carrière ester van heuven ‘Ik ben het afvoerputje, maar daar heb ik geen moeite mee’

bouwbreed

Traineeships en detachering in de civiele techniek is geen nieuw terrein voor Ester van Heuven (41). Bij Jelmer houdt ze zich daar al mee bezig als directeur. Per 1 juni is ze eveneens directeur geworden van kennisintermediair en wervings- en detacheringsbureau De Haan & Martojo. Terwijl de eerste zich richt op jong talent, zijn de kandidaten van De Haan & Martojo met minimaal vijf jaar werkervaring al weer een stap verder in hun carrière.

Vanwaar deze overstap?

“Eigenlijk is het een aanvulling op wat ik al doe bij Jelmer. Ik ben daar twee jaar geleden directeur geworden. Jelmer biedt traineeships aan in de civiele sector en is een zusterbedrijf van De Haan & Martojo. Bij Jelmer is het inmiddels goed op de rit, vandaar dat ik het kan combineren. Ik ben daar nog niet klaar en wil Jelmer daarom nog niet loslaten. Ik ben erg voorstander van het Nieuwe Werken. Ik ben meer een regisseur en heb een team om me heen voor de uitvoering. In het begin zal ik het heel druk hebben, maar ik verwacht dat dat binnen een half jaar meer gestabiliseerd is.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Dat ik al een tijdje bij Jelmer werk en dat bedrijf van een kleine tot een grote speler in de branche heb gemaakt. Bij De Haan & Martojo spelen dezelfde thema’s, zoals veranderende marktontwikkelin

gen. Daar moet je op anticiperen. Verder zie ik veel, ik ben analytisch, ik ken de markt, ik ben enthousiast en kan bedrijven goed opbouwen.”

Wat gaat u precies doen?

“Ik ga de boel eerst analyseren en bekijken waar de kansen en uitdagingen liggen. En ik wil klanten en medewerkers leren kennen. Dan bepaal ik welke piketpaaltjes we slaan en welk pad we gaan bewandelen. Dat doe ik niet vanuit een ivoren toren, maar samen met een team. Alle voorwaarden moeten goed zijn om het spel goed te kunnen spelen. Ik leg alles bij het team neer en wat overblijft doe ik zelf. Ik ben het afvoerputje, daar heb ik geen enkele moeite mee.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Dat De Haan & Martojo een speler wordt in de civiele techniek waar je niet omheen kunt. Wat ik wil bereiken is dat de organisatie daar goed op ingericht is. Met de voorwaarden ben ik nu bezig”.

Wat moet een trainee of kandidaat die gedetacheerd wil worden in de civiele sector absoluut niet doen?

“Wat je wel moet doen is eerlijk zijn over je ambitie en duidelijk zijn over waar je kracht ligt. Je moet niet onvoorbereid komen bij een gesprek en denken: ze hebben mij toch wel nodig met mijn technische achtergrond. Zelfoverschatting is zeker niet goed.”

Reageer op dit artikel