nieuws

Brussel bestrijdt leegstand met torenhoge geldboetes

bouwbreed

Eigenaars van een woning of appartement in het Brusselse gewest, die hun bezit meer dan een jaar moedwillig laten leegstaan, riskeren binnenkort een boete van 500 euro per vierkante meter gevel.

Afhankelijk van het aantal verdiepingen en het aantal jaren, dat deze woningen en appartementen leegstaan, kan de boete nog fors worden verhoogd.

Dat heeft een woordvoerder van de Brusselse gewestregering gisteren bevestigd. De gewestelijke boete bedraagt meer dan het dubbele van de leegstandsbelasting die de negentien gemeenten, waaruit Brussel bestaat, heffen. De gemeentelijke leegstandsbelasting bedraagt ongeveer 200 tot 300 euro per jaar. In feite worden eigenaars van woningen en appartementen in het Brusselse gewest dus twee keer beboet bij moedwillige leegstand. Volgens de Brusselse gewestregering sta an er in Brussel en de agglo meratie 15.000 tot 30.000 woningen en appartementen leeg. Het precieze aantal is niet bekend omdat (anno 2012) nog steeds niet elke Brusselse gemeente een inventaris bijhoudt over de leegstand. Veel van deze woningen en appartementen laat men moedwillig verkrotten om ze na jaren tegen een hoge prijs aan projectontwikkelaars te verkopen. Ondanks het grote aantal leegstaande woningen en appartementen, bestaat er in de Brusselse agglomeratie een tekort aan kwalitatief goede woningen.

Volgens experts zouden er jaarlijks 7000 nieuwe woningen nodig zijn, maar worden er jaarlijks maar 2500 gebouwd. Brussel is een van de snelst groeiende steden van Europa en telt 1,1 miljoen inwoners. Tegen 2060 zouden dat er 1,5 miljoen zijn. Vooral het hoge geboortecijfer bij de migranten is daarvan de oorzaak.

Reageer op dit artikel