nieuws

Bouwvakkersgratis geknipt als protest tegen Kunduz-akkoord

bouwbreed Premium

Niet slopen, maar bouwen. Onder dat motto voeren FNV Bouw, FNV Bondgenoten en de overige FNV-bonden komende maanden actie tegen het volgens hen desastreuze Kunduz-akkoord.

Gisteren beet de bouwbond het spits af in Tilburg. Op een bouwplaats van Hurks aan de St. Pietersstraat werden de aanwezige bouwvakkers door twee werkloze kapsters getrakteerd op een gratis knipbeurt.

“Beter goed geknipt door FNV Bouw dan kaalgeplukt door de Kunduz-coalitie”, was de boodschap die regiobestuurder Rob van Gemert had voor de vakmannen. Maar hoe ludiek de actie ook, de strijd van de FNV-bonden tegen de bezuinigingsplannen van de overheid is bittere ernst.

Dat geldt nog eens extra voor FNV Bouw. De bouwsector zit al in de hoek waar de klappen vallen, maar met het Kunduz-akkoord wordt het er volgens de bond niet beter op. De beperking van de hypotheekrenteaftrek kost de bouw misschien wel 20.000 banen en meer dan 2,5 miljard euro per jaar, becijferde het EIB onlangs.

De forensentaks ligt daarnaast nog op de loer en zal bouwvakkers harder raken dan welke ander beroepsgroep dan ook. Zij reizen immers vaak ver voor hun werk en kunnen door de steeds wisselende werklocatie niet dichterbij hun werk gaan wonen, zoals de minster heeft gesuggereerd.

Ook de versoepeling van het ontslagrecht en de verhoging van de AOW-leeftijd zal de bouwvakkers onevenredig hard raken, vreest de bouwbond, die samen met de andere bonden meer acties voorberijden.

Op een bouwplaats in Tilburg startte gisteren de ludieke actie van FNV Bouw.Foto: Dolph Cantrijn

Reageer op dit artikel