nieuws

Bouwteam krijgt ambtenaar en applaus, maar geen geld

bouwbreed

Het kabinet trekt geen geld uit voor de plannen van het Bouwteam.

‘Toekomstagenda bouw nooit bedoeld als verlanglijstje’

Dat blijkt uit de gisteren vrijgegeven kabinetsreactie op het Bouwteam.

Minister Spies (wonen) riep het Bouwteam begin dit jaar in het leven. Onder leiding van Joop van Oosten (oud-topman BAM) werkte het team samen met de sector aan een investeringsagenda die verder kijkt dan de neus van de gemiddelde bouwer lang is. Met enige vertraging werd de agenda vorige maand aangeboden aan minister Spies. Namens het kabinet kwam ze gisteren met een uitgebreide reactie.

Spies schrijft dat de sector zich vooral zelf moet oprichten. Wel wil zij regels versoepelen die betrekking hebben op bouwen en regionale pilots met woningbouwprogrammering ondersteunen.

Het kabinet stelt geen geld beschikbaar om verschillende plannen van het Bouwteam verder uit te werken. Dat is ook nooit de bedoeling geweest, benadrukt Spies. “De agenda moest zich niet beperken tot een aan de overheid geadresseerd verlanglijstje”, schrijft ze.

De minister wijst er verder op dat de regering volgend jaar al 70 miljoen euro vrijmaakt voor het verduurzamen van gebouwen, ook een belangrijk speerpunt van het Bouwteam.

In zijn algemeenheid is het kabinet “verheugd” dat het Bouwteam zo snel met een “gedragen agenda” op de proppen kwam. De klus is echter nog niet geklaard. Voor diverse acties zoekt het team namelijk nog instanties en personen die per actiepunt de kar kunnen trekken. Spies rekent erop dat het Bouwteam nog deze zomer met een nader uitgewerkte versie (inclusief tijdspaden) van de agenda komt. Met betrokken partijen en de voorzitter van het Bouwteam zal Spies de nog op te stellen afspraken ondertekenen.

Opvolger

Om de vaart er in te houden en te voorkomen dat de initiatieven van het Bouwteam verzanden, komt er een soort opvolger die de afspraken in de gaten houdt. In dat driekoppige team neemt iemand uit het bedrijfsleven en iemand uit het onderwijsveld plaats. Minister Spies levert een overheidsbestuurder.

Bovenal kiest het kabinet partij voor de consument. Volgens de regering is de aannemerij de klant uit het oog verloren in de periode dat woningen en gebouwen toch wel werden verkocht.

Het Bouwteam is vooraf, tijdens zijn bestaan en na de ‘wedstrijd’, zwaar bekritiseerd. Vernieuwing Bouw, Bouwend Nederland en de grote overheidsopdrachtgevers begrepen de bedoelingen aanvankelijk ook niet.

Reageer op dit artikel