nieuws

Bouwproces op zijn kop na initiatief TBI

bouwbreed Premium

Achter je iPad of computerscherm zet je in een paar minuten je eigen woning in elkaar. Era Contour en Koopmans Bouwgroep introduceren deze week een woningconfigurator waarbij dit mogelijk is. “Een revolutie”, meent Job van Zomeren, directeur van Era Contour en een van de initiatiefnemers.

Woningconfigurator over een jaar beschikbaar voor de hele sector

De consument kan zelf kiezen uit architectuur, beukmaat, dakvorm, gevel, indeling en afwerking. De gegevens komen via de configurator automatisch, en onzichtbaar voor de consument, in een bouwinformatiemodel dat vervolgens automatisch naar de toeleveranciers gaat. Die maken alles op maat. TBI-ondernemingen Era Contour en Koopmans, de andere drijvende kracht, zorgen ervoor dat de woning binnen twintig weken na bestelling is opgeleverd.

Renovatie

De bouwbedrijven mikken op kleine series met middeldure grondgebonden koop- en huurwoningen voor woningcorporaties, institutionele beleggers en collectieve particuliere opdrachtgevers. Later willen de bedrijven de configurator ook inzetten voor renovatie en nieuwbouw van appartementen. Ze verwachten op de stichtingskosten per woning 20.000 tot 25.000 euro te kunnen besparen.

De nieuwe manier van inrichten van het bouwproces is “revolutionair”, meent Van Zomeren. “De consument krijgt maximale flexibiliteit en keuzemogelijkheden.” Inspiratie voor de woningconfigurator, met de naam Lekkereigenhuis, vormen onder meer het zelf ontwerpen van een Fiat 500 en de Nike-configurator, waarbij je op internet een sneaker kan ontwerpen die binnen twee weken wordt thuisbezorgd.

TBI werkt voor dit project samen met verschillende universiteiten en kennisinstituten, zoals de drie technische universiteiten in Nederland, Loughborough University en Aachen Universiteit.

In eerste instantie is de digitale woningsamensteller alleen bedoeld voor kopers van woningen die door Era Contour en Koopmans (en binnenkort Hazenberg) worden gebouwd. TBI wil de configurator over ongeveer een jaar beschikbaar stellen aan de hele bouwsector.

> Pagina 5: ‘Bij ons is wens van de consument leidend, niet het productieproces’

Reageer op dit artikel