nieuws

Bosch: Uitstel van aankoop nieuw gereedschap

bouwbreed

Bosch verwacht dit jaar een wereldwijde omzetgroei van 3 tot 5 procent. De fabrikant van elektrische apparatuur zoals bouwgereedschappen en voertuigaandrijving zag zijn verkopen in het eerste kwartaal 5 procent hoger uitkomen dan een jaar eerder.

Over 2011 groeide de omzet met 9 procent naar 51,5 miljard euro. “Ondanks”, zo stelt het concern tevreden vast, “de vertraging van de wereldeconomie en de moeilijke ontwikkelingen in een aantal Europese landen”. Vooral de divisie industriële technologie boekte in 2011 een sterke groei, van 21 procent naar acht miljard euro. Ook de automobieltechnologie zag flinke groei. De afzet van bouwtechnologie daarentegen ging moeizamer, evenals die van consumentenproducten.

Consumentenproducten en bouwtechnologie vormen één divisie. Deze zag haar omzet in 2011 met 4,4 procent groeien naar 13,1 miljard euro. Vooral de afdeling veiligheidssystemen die er deel van uitmaakt, zorgde voor groei. Waar de bouwsector te lijden heeft onder de crisis, zoals in Nederland, letten bouwers extra op de kleintjes. Dat betekent vaak dat de vervanging van oudere gereedschappen op de lange baan gaat. Evenals de uitbreiding van het arsenaal met noviteiten. Daarom had de sector van de zonne-energie het ook moeilijk. Dit onderdeel leed een aanzienlijk verlies en vormt zo een vlekje op de verder succesvolle divisie industriële technologie. Dit is een gevolg van een “dramatische daling – met meer dan 40 procent – van de prijzen in de markt van de zonne-energie”.

Net als veel andere bedrijven bleek Bosch niet in staat de kosten aan deze ontwikkeling aan te passen. Een vlekje dat moet worden weggewerkt om deze markt voor de toekomstige energievoorziening niet kwijt te raken. “Innovatieve technologieën en geoptimaliseerde productieprocessen”, dienen de productiekosten van fotovoltaïsche apparatuur te drukken. Zo wil het bedrijf zijn concurrentievermogen in deze markt weer op peil brengen.

Reageer op dit artikel