nieuws

Bonus bij snel opleveren routinewerk

bouwbreed

De gemeente Rotterdam gaat routinematige werkzaamheden steeds meer aanbesteden op tijd. Werken in halftime moet niet alleen omgevingshinder halveren, maar ook forse kostenbesparingen opleveren.

Rotterdam mikt op een kostenbesparing van 20 tot 30 procent bij de aanleg of reconstructie van wegen, rotondes, viaducten, tunnels en riolen. Aannemers profiteren van snel werken doordat ze de kosten die de gemeente anders zou maken voor wegafzettingen en mensen op straat, terugkrijgen als een bonus. “Wij promoten op deze manier niet om harder te rennen, maar slimmer te denken”, zegt projectleider Halftime Richard Ruijtenbeek (Ingenieursbureau Rotterdam). Op jaarbasis gaat het volgens hem om tonnen voor de aannemers. “De economische winst die wij daarnaast boeken als stad, loopt in de miljoenen.” Jaarlijks geeft Rotterdam 800 miljoen euro uit aan routinematige werkzaamheden. Het is de bedoeling dat halftime werken steeds meer de standaard wordt. Uiterlijk 2014 moeten de processen ISO-gecertificeerd zijn.

Het ingenieursbureau heeft, samen met het MKB Platform Rijnmond, tien projecten geselecteerd die in de nabije toekomst in de helft van de tijd worden aangepakt. Wethouder Alexandra van Huffelen ontving daarvoor deze week een cheque. Het betreft onder meer wegprojecten in de wijk Charlois en het stadscentrum en de vervanging van dertig houten bruggen door exemplaren van composiet. De halftime-aanpak was eerder succesvol bij de reconstructie van de Stadhoudersweg en het Droogleever Fortuynplein.

Behalve de uitvoering wil Rotterdam ook de voorbereidingstijd fors terugbrengen. Het Ingenieursbureau Rotterdam gebruikt daarvoor het documentcontrolesysteem VISI en software voor flexibel beheren (‘Agile scrum’). Die maken het eenvoudiger tegelijkertijd te werken. Betrokken partijen hoeven niet op elkaar te wachten.

Buiten het halftimeprogramma vallen complexe werken als de renovatie van de Maastunnel en straten met grote ondergrondse transportleidingen voor kabels en leidingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels