nieuws

‘BIM biedt prefab betonindustrie grote kansen’

bouwbreed

Werken met een bouwinformatiemodel (BIM) biedt de prefab betonindustrie enorme kansen. De terughoudendheid onder de leden van de BFBN is aan het verdwijnen. Dat stelde Ton Pielkenrood, directeur van de BFBN (Bond van Fabrikanten van Betonproducten) op de Betonkennisdag in Utrecht.

“Snel internet, goede software, de neiging om met elkaar te praten, aan alle voorwaarden voor BIM is voldaan”, zei hij.

“Iedereen kan eraan verdienen.Bouwen met prefab betonproducten en het werken met een bouwinformatiemodel passen bij elkaar. Zeker als een prefab-project met BIM wordt kortgesloten. Dan zijn minder handen op de bouw nodig.” Pielkenrood gaf toe dat de betonproductenfabrikanten tot nu wat terughoudend waren. “Maar die terughoudendheid is aan het verdwijnen, onder onze leden. Grote aannemers nodigen hen uit om te bimmen. De belangstelling ervoor is daarom aan het verschuiven. Het aantal bouwfouten wordt minder en de bouwpartners kunnen elkaars kennis gebruiken. Het moet nog wat rijpen”, aldus Pielkenrood. Hij verwacht dat de BFBN binnen afzienbare tijd een speciale werkgroep zal starten.

Andere initiatieven van de BFBN zijn de arbo-verbetercoaches, waarvoor zich zestig bedrijven hebben aangemeld, een werkgroep over staalvezels in prefab beton en een platformvan producenten van betonnen casco’s. “Zij bedienen nu al zo’n 12 tot 14 procent van de markt. De potentie is enorm, ook voor hoogbouw”, aldus Pielkenrood.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels