nieuws

Bijzonder prefabconcept voor bijzondere bedrijven

bouwbreed

Het AV-huis is een uniek concept in Nederland: een gebouw speciaal ontworpen voor bedrijven in de audiovisuele branche. En helemaal tegen de economische stroming in loopt het storm sinds de oplevering eind mei.

“Ik geloof dat inmiddels zo’n 80 procent al verhuurd is”, zegt projectleider Jan Figee van bouwer Hercuton. “En dat is natuurlijk heel mooi in deze tijd. Er is echt behoefte aan zo’n concept.”

Het AV-huis is een van de nieuwe gebouwen op de Triple O-campus in Breda. Op die centrale locatie wil de regio West-Brabant creatieve bedrijven, die doorgaans naar de Randstad verkassen, blijven binden. Het AV-huis is opgezet om zoveel mogelijk interactie tussen huurders, allemaal audiovisuele bedrijven, mogelijk te maken. Naast individuele kantoorruimtes kent het gebouw daarom ook een gezamenlijke filmzaal, studio’s en montageruimtes, die voor de huurders tegen gereduceerd tarief te huur zijn. Ook de installaties zijn speciaal op deze bedrijfstak toegesneden.

Hercuton is gespecialiseerd in prefabbetonbouw, maar het AV-huis was niet echt standaard. “Dat is vooral binnenin te merken. Eigenlijk is het een grote, open ruimte. Helemaal vrij indeelbaar. We konden met de afbouw goed rekeninghouden met de eisen en wensen van de toekomstige huurders.”

Het bedrijf moest op dit ontwerp wel wat afwijkingen in het systeem oplossen. “Veel van de constructie is standaard, maar vooral de verspringende gevelopbouw vergde iets meer aandacht dan normaal. En dit is een van de eerste gebouwen in Nederland waarop een speciale epdm-dakfolie met geïntegreerde zonnecellen is toegepast.”

Om de creativiteit zoveel mogelijk de vrije loop te laten, bedacht de architect een huiskamer die voor iedereen in het gebouw toegankelijk is. Goede ideeën ontstaan immers zelden in een grijs kantoor, maar vaker hangend op de bank. “Die huiskamer is een onderdeel van wat we “De Villa” hebben genoemd. Deze voorziening in het midden van het gebouw is constructief ook bijzonder, omdat dat een staalconstructie is met meerdere, verspringende niveaus.” En dat is een speciale discipline voor de betonbouwer, vindt Figee. “Met staal werken wij niet zo vaak. Wij maken alles het liefst in beton.”

Projectgegevens

Opdrachtgever: Red ConceptsArchitect: Space&Matter AmsterdamAannemer: Hercuton BedrijfsbouwBouwtijd: Acht maandenBouwsom: 900.000 euro (excl. afbouw en kozijnen)

Reageer op dit artikel