nieuws

Atsma kondigt subsidie voor schone vrachtwagens aan

bouwbreed

Vrachtwagens die aan de Euro VI-norm voldoen kunnen vanaf 2013 tot 4500 euro Rijkssubsidie krijgen. Dat kondigde staatssecretaris Atsma (Milieu) gisteren aan.

In totaal is 39 miljoen euro beschikbaar voor vrachtauto’s en bussen waarvan de uitlaatgassen aan de Euro VI-norm voldoen. Daarvan wordt 7 miljoen naar voren gehaald voor vrachtmotoren die per maart dit jaar al op kenteken zijn gezet. De resterende 32 miljoen Euro is in 2013 beschikbaar. Per 2014 is de Euro VI-norm verplicht voor vrachtautomotoren.

Met de subsidie wil Atsma de meerprijs van een Euro VI-truck ten opzichte van een vrachtwagen met Euro V-uitstoot gedeeltelijk compenseren. Inclusief subsidie bedraagt het verschil daarmee 4500 euro per wagen.

Uit tests van TNO blijkt dat de Euro VI-motoren de NOx-emissie met 90 procent verlagen ten opzichte van de Euro V-motoren.

Voor een aantal vrachtwagens in de bouw zijn de Euro VI-normen al eerder verplicht. “Bij de Maasvlakte eist men bijvoorbeeld dat de vrachtwagens die per 2013 op kenteken worden gezet, al aan de Euro VI-norm voldoen”, licht een voorlichter van transportbrancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) toe.

Vorig jaar werd de subsidie ook al aangekondigd. Uitvoering ervan is toen uitgesteld, omdat het aantal leverbare modellen met een Euro VI-motor nog te beperkt was.

Reageer op dit artikel