nieuws

Amsterdam Oost wil investeren in IJburg

bouwbreed

Amsterdam Oost onderzoekt de mogelijkheden om te investeren in de aanleg van IJburg tweede fase. Hoeveel geld het stadsdeelbestuur over heeft voor het project is nog niet duidelijk.

Vorige week besloot de gemeente Amsterdam om te starten met landmaken voor een volgend eiland van IJburg. Stadsdeel Oost gaat nu kijken op welke manier een financiële investering in de fase na het landmaken “het meest ten goede komt aan de inwoners en ondernemers van IJburg”. Het stadsdeelbestuur bekijkt of een investering in het bouwrijp maken van de eerste delen van het Centrumeiland de ontwikkeling kan versnellen. Stadsdeelbestuurder Jeroen van Spijk (financiën): “Als het aantal inwoners groeit heeft dit een positief effect op de bestaande winkels en horeca in IJburg. Ook in moeilijke tijden moet je vooruit durven kijken. We willen graag meewerken aan de verdere ontwikkeling van IJburg. Ik verwacht dat dat kan vanuit incidentele baten in de komende jaren.”

Het nieuwe eiland aan de zuidoost-zijde van het bestaande IJburg krijgt een omvang van 22,4 hectare. Het wordt een woonbuurt voor jonge gezinnen. De gemeente maakt geen gedetailleerde plannen, maar geeft alle ruimte aan zelfbouwers, kleine aannemers, beleggers en corporaties om betaalbare woningen te realiseren.

Ook is er ruimte voor twee stranden en een grote sportaccommodatie. Het eerder geplande hoofdwinkelcentrum is uit de plannen geschrapt. Met de aanleg van het Centrumeiland kiest de gemeente voor een andere volgorde. In de oorspronkelijke plannen voor de tweede fase van IJburg zou eerst het grote Middeneiland worden gemaakt.

Met de aanleg van dat grote eiland was een voorinvestering van 40 tot 60 miljoen euro gemoeid. Dat kan de gemeente nu niet betalen. “De bescheiden start is goed omdat de tijd van ver vooruit geplande grootschalige stedenbouw voorbij is”, zegt stadsdeelbestuurder Thijs Reuten (ruimtelijke ordening). “Deze aanpak biedt ook voor IJburg de kans snel in te spelen op de behoeften van bewoners en de ontwikkelingen in de woningmarkt.”

Reageer op dit artikel