nieuws

Amsterdam kiest toch voor uitbreiding van IJburg

bouwbreed

De gemeente Amsterdam maakt toch land voor een volgend eiland van IJburg. Op het nieuwe Centrumeiland is plaats voor bijna achthonderd woningen. Het maken van het land vraagt een investering van bijna 9 miljoen euro.

Het nieuwe eiland aan de zuidoost-zijde van het bestaande IJburg krijgt een omvang van 22,4 hectare. Het wordt een woonbuurt voor jonge gezinnen. De gemeente maakt geen gedetailleerde plannen, maar geeft alle ruimte aan zelfbouwers, kleine aannemers, beleggers en corporaties om betaalbare woningen te realiseren. Ook is er ruimte voor twee stranden en een grote sportaccommodatie. Het eerder geplande hoofdwinkelcentrum is uit de plannen geschrapt. Volgens de gemeente ontbreekt daarvoor economische draagvlak.

Met de aanleg van het Centrumeiland kiest de gemeente voor een andere volgorde. In de oorspronkelijke plannen voor de tweede fase van IJburg zou eerst het grote Middeneiland worden gemaakt. Met de aanleg van dat grote eiland was een voorinvestering van 40 tot 60 miljoen euro gemoeid. Dat kan de gemeente nu niet betalen.

Voor het Centrumeiland is 800.000 kubieke meter zand benodigd. Door slim gebruik te maken van projecten in de buurt hoeft de gemeente maar 60 procent van het benodigde zand te kopen. Bij de aanleg van de Oostelijke Ontsluitingsweg van IJburg komt dit jaar 200.000 kuub zand vrij. Ook moet op het bestaande IJburg nog een watergang worden gegraven. De aanleg van het nieuwe eiland kan in 2013 beginnen. Eind 2015 kan dan worden begonnen met de bouw van de eerste woningen.

Over verdere uitbreiding van IJburg is lange tijd geaarzeld. De aanleg van het Centrumeiland voorkomt dat de gemeente op termijn allerlei kostbare juridische procedures opnieuw moet doorlopen. Maar volgens wethouder Van Poelgeest – een groot voorstander van uitbreiding – is de aanleg ook noodzakelijk voor de groei van de stad. “Amsterdam groeit, en zal blijven groeien. Mensen trekken van het platteland naar de stad. Werkgelegenheid concentreert zich in aantrekkelijke steden. Om aan al deze nieuwe Amsterdammers een woning te kunnen bieden, zal de stad moeten bouwen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels