nieuws

ABN Amro: Meer fusies middelgrote gww-bedrijven

bouwbreed

De komende maanden zullen nog een aantal middelgrote wegenbouwers overgenomen worden door grote concerns. Dat verwacht Annemijn Fokkelman, sectorbankier bouw en vastgoed van ABN Amro.

De middelgrote gww-bedrijven zijn te klein voor een tafellaken en te groot voor een servet. “Door de economische omstandigheden, de clusteringstrend en de opkomst van pps-projecten, waarbij de voorbereidingskosten groot zijn, wordt de situatie voor middelgrote infrabedrijven steeds moeilijker”, ziet Fokkelman. Wegenbouwers Rasenberg en Ooms verhuisden naar Strukton. Meer middelgrote wegenbouwers zijn volgens de ABN Amro-bankier op zoek naar samenwerking of aansluiting bij grote partijen. De orderportefeuilles in de wegenbouw zijn vooral in de tweede helft van het jaar sterk gekrompen. Gemiddeld heeft een wegenbouwer nog voor minder dan vijf maanden werk. Voor de crisis was de werkvoorraad nog ruim zeven maanden.

Het aantal faillissementen in de hele bouw zal volgens haar ook nog toenemen. “Het klopt dat er bedrijven zijn die het lastig hebben, en dat het lastiger wordt. Er zal een aantal faillissementen bijkomen. Maar een doembeeld schetsen, dat doe ik niet. Het beeld is zeer gemengd. Er zijn nog steeds bedrijven die in omzet groeien: onderhoudsbedrijven en bedrijven die innoveren bijvoorbeeld. Wel zie je steeds meer uitersten in de markt. Woningbouwers die hebben geïnvesteerd in gronden krijgen nu liquiditeitsproblemen, en daarnaast heb je de bedrijven met een gezonde balans.”

Woningbouwers hebben net als de middelgrote infrabedrijven problemen. Sommige kampen met te veel gronden en ontwikkelposities. De meeste willen hun zelfstandigheid behouden. “Maar er zijn er ook wel die willen verkopen”, merkt Fokkelman.

ABN Amro bracht gisteren haar visie op de bouw uit. Voor de totale bouw verwacht de bank dit jaar een neergang van 4 procent. Ingenieurs gaan 6 procent in omzet terug, woningbouwers 3,5 procent. Installateurs en doen het relatief goed met een daling van 3 procent.

Reageer op dit artikel