nieuws

Aansluitplicht warmtenetten versoberd

bouwbreed

Aansluitplicht warmtenetten versoberd

De aansluitplicht op warmtenetten is grotendeels van tafel. Dat blijkt uit een brief van minister Spies aan de Tweede Kamer.

De plicht geldt alleen nog als een gemeente een warmteplan heeft opgesteld. Dan nog kunnen ontwikkelaars en consumenten onder de verplichting uitkomen. Gemeenten die hun plannen voor stadsverwarming willen beschermen dienen een Warmteplan op te stellen. In dat Warmteplan stelt de gemeente de grenzen van het warmtegebied vast, noemt zij het maximaal aantal vereiste aansluitingen voor een gezonde exploitatie en neemt zij de energieprestaties op. Het warmteplan geldt voor maximaal tien jaar.

De aansluitplicht die in het nieuwe Bouwbesluit is opgenomen, zorgde voor veel ophef. Ontwikkelaars kunnen overigens ook nog uitkomen onder het warmteplan. Zij dienen dan wel met een alternatieve oplossing te komen die minstens even energiezuinig is als het Warmteplan van de gemeente belooft.

Lees de brief van Spies aan de Tweede Kamer

Lees morgen het hele artikel in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel