nieuws

Zonvolgsysteem horizontaal bij bewolkte hemel

bouwbreed

Dubotechniek Solar laat op de Dubo Vakdagen vandaag en morgen een zonvolgsysteem zien van Deger uit Duitsland. Het is bewolkt weer, daarom liggen de fotovoltaïsche (pv)-panelen vooral horizontaal.

“Zonvolgsystemen (in het Engels pv-trackers) passen de hellingshoek en de kompasoriëntatie van de panelen aan”, legt Niels van den Heuvel uit. Hij is bedrijfsleider van Dubotechniek Solar en mede-organisator van de Dubo Vakdagen 2012, georganiseerd door Dubotechniek Bedrijven in Zaltbommel. “We hebben hier twee pv-trackers op palen geplaatst, in de hal en buiten. Tot nu toe waren deze systemen te duur, maar de kostprijs van de palen en de panelen is zo sterk gereduceerd, dat een zonvolgsysteem ook in Nederland een interessante investering vormt”, aldus Van den Heuvel. “Helaas is voor een pv-tracker op een paal wel een bouwvergunning nodig. Onder Nederlandse omstandigheden zorgt het aanpassen van de hellingshoek en de oriëntatie voor een extra rendement van 25 tot 30 procent. Als de hemel dichtbewolkt is kan het systeem de zon niet volgen en gaan de panelen vlak liggen.”

Dubotechniek Solar is door Dubotechniek opgericht voor het leveren van zonnesystemen voor de woning- en utiliteitsbouw. Het bedrijf biedt zonnesystemen aan als alternatief voor het verbruik van de eindige voorraad aardolie, aardgas en steenkool. Het opvangen en omzetten van de straling van de zon in elektrische energie gaat niet gepaard met emissie van CO 2en andere broeikasgassen. De overheid schrijft energiebesparende maatregelen in de bouw voor, maar Dubotechniek gaat verder door ook rekening te houden met het energiegebruik door huishoudelijke apparaten. In het Belevingscentrum van Dubotechniek staan verschillende zonnesystemen opgesteld. Dubotechniek Solar treedt op als general contractor van zowel fotovoltaïsche als thermische zonnesystemen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels