nieuws

Zoethouder blijkt effectief

bouwbreed

Zoethouder blijkt effectief

Verziltende bronnen kunnen met een slimme vondst van KWR Watercycle Research Institute langer drink- en proceswater leveren.

Bij winnen van drinkwater komt nogal eens brakwater uit diepere lagen mee omhoog. Aangezien chloriden lastig te verwijderen zijn, leidt dat geregeld tot het sluiten van putten. De zoethouder van KWR gaat dat probleem te lijf door het zoute water apart op te pompen. Via membraanfiltratie wordt het brakke water ontzilt en levert een extra zoetwaterbron. De zoute reststroom wordt dieper in de grond opgeslagen.

De vondst van KWR is inmiddels op kleine schaal getest in Brabant en Friesland, waar gesloten putten weer bruikbaar bleken. De techniek trekt internationaal aandacht, omdat wereldwijd in kustzones de zoetwaterbronnen onder druk staan. In Brussel sleepte KWR vorige week een Honour Award in de wacht van de International Water Association.

Reageer op dit artikel