nieuws

Windmolenorders Boskalis in Ierse Zee en Noordzee

bouwbreed

Boskalis vindt zijn weg op de markt voor de bouw van windmolenparken op zee. In een combinatie met Volker Wessels gaat het werken aan de funderingen voor het park ‘West of Duddon Sands’, met 108 turbines in de Ierse zee.

Ook in het Duitse deel van de Noordzee gaat Boskalis aan de slag. Voor het Meerwind-park gaat het stenen storten rond de funderingen van de 80 molens die Seajacks daar installeert. De stenen beschermen de funderingen tegen erosie door golfslag en stroming.

Volker Wessels treedt de offshore windmolenmarkt tegemoet met zijn nieuwe werkmaatschappij Volker Stevin Offshore. Die presenteert zich als specialist in offshore windfunderingsoplossingen. Het concern is in deze markt verder actief met zijn bedrijf Visser & Smit Marine Contracting. Dat tekende eerder voor het in de Ierse zee te realiseren park al een contract voor het leggen van kabels tussen het park en de kust.

De gezamenlijke klus met Boskalis behelst de werkzaamheden van de voorbereiding van de zeebodem tot het transport en de installatie van de funderingen. Die worden aangevoerd vanuit Denemarken. In Belfast wordt een haventerrein aangepast voor de werkzaamheden.

D e gezamenlijke contractwaarde van deze opdracht is circa 115 miljoen euro. Het aandeel van Boskalis daarin is ongeveer 70 miljoen euro.

Op de zeebodem brengt Boskalis met een valpijpschip eerst een beschermlaag aan. Daarna gaan de zogenoemde monopiles en transitiestukken vanuit Belfast op transport naar de bouwlocatie. Hier volgen dan de hei- en installatiewerkzaamheden. Als deze zijn voltooid, komt het valpijpschip weer tevoorschijn, nu met een grotere stenenfractie, bestemd voor extra bescherming rond de funderingen.

Het werk voor het park begint in het eerste kwartaal van 2013. De oplevering is volgens plan halverwege 2014.

Reageer op dit artikel