nieuws

‘Wil de opdrachtgever meer bomen? Dan wordt de weg wat smaller’

bouwbreed

Projectdirecteur Peter Lobbezoo fietst naar Santiago de Compostella. Het zweet gutst van zijn voorhoofd. Drie weken zuidwaarts op het zadel. 
Dat is weer eens iets anders dan het op tijd en binnen budget klaarstomen van de Limburgse Floriade 2012.

Het fietsenrek voor de bouwkeet maakt duidelijk waar je Lobbezoo afgelopen jaren op de Floriade moest zoeken. Geen bordje van directeur of projectleider. Nee, op het fietsenrek is een schild gemonteerd met de tekst: Bergen of dalen, Peter Lobbezoo fietst het project er STANDAARD doorheen!

“Eerst kijken hoe ik uit de tocht naar Santiago kom. Daarna weer een nieuw project. Ik heb nog geen flauw idee welk.”

Lobbezoo is al sinds 2004 namens Arcadis betrokken bij het tot een succes maken van de Floriade in Venlo. Vanaf het bidbooken het sluiten van de contracten tot en met de oplevering voor een miljoenenpubliek. Op de bonte lap van 66 hectare scharrelen tot in de herfst op topdagen 35.000 bezoekers.

Anders dan bij de voorgaande editie in de Haarlemmermeer (2002) is Arcadis dit keer hoofdaannemer. Wel zo handig, dacht de klant, één loket. In Hoofddorp werd meer gewerkt in een bouwteam, waarin zitting hadden de stichting Floriade, ontwerper Niek Roozen, aannemer Combiflora (met in de hoofdrol Dura Vermeer) en directievoerder Arcadis.

De formele opdrachtgever in Venlo is de vennootschap Floriade 2012, opgericht door de Tuinbouwraad en zeven Noord-Limburgse gemeenten. Arcadis op zijn beurt werkt nauw samen met DuoFlora, waarin het ingenieursbureau vooral zorgt voor de ontwerpen en bouwer Dura Vermeer de uitvoering op zich neemt. Van gedwongen winkelnering is echter geen sprake. Veelvuldig worden lokale partners ingezet.

“Alles binnen het budget van 43,5 miljoen euro, prijspeil 2006”, zegt Lobbezoo. “We werken met een kavelprijsgarantiecontract. Spreken met de opdrachtgever een planning en budget af en bepalen vooraf welke kwaliteit en functies we daarvoor moeten leveren. We zijn bijna een miljoen binnen het budget gebleven. Ik ben een Zeeuw, kom uit Rilland. Zuunig dus. Wil de opdrachtgever meer bomen? Dan wordt gewoon de weg een stuk smaller. Letterlijk.”

Lobbezoo geniet van de wijze waarop de bezoekers zijn Floriade veroveren. Kinderen rollebollen op het talud, proberen een handstand uit. De saaie uithoek van maisvelden en dennenplantages is veranderd in een aantrekkelijk park volop leven. Hier en daar slechts ontstaan olifantenpaadjes, vinden mensen hun eigen routes. Afschermen? “Beter is om van de sluiproute een echt pad te maken. Blijkbaar is psychologisch toch een verbinding nodig.”

Verrast

Of de ontwerpers nog lessen geleerd hebben van de voorgaande Floriade? Zeker. Lobbezoo ging in 2004 nog eens op het terrein kijken en ontdekte dat de bomen een stuk beter in het blad zaten dat tijdens de Floriade zelf. Dus werden de bomen van Venlo twee jaar eerder gepland, te beginnen in 2008 met het naaldhout zwarte den, de pinus nigra.

De Zeeuwse regisseur was verrast hoe laat de inzenders in beweging kwamen. Nepal stortte zelfs nog beton op de dag dat koningin Beatrix het tienjaarlijkse tuinbouwfeest opende.

“Spanje was nog een van de eersten. Met dat land sloten we in november 2011 een contract voor de fundering. Begonnen werd tegen sinterklaas.”

Uit de opdrachten van de nationale en internationale inzenders haalde Arcadis zo’n 3 miljoen euro extra omzet. Lobbezoo onderhandelde van Shanghai en Zaragozza tot Parijs. Toog naar Gera, Hamburg en Koblenz.

“We hebben het hele paviljoen van Azerbeidzjan gebouwd. In de eerste week van januari ging ik naar Bakoe, de hoofdstad van het land. Kwam terug met een contract van 1,2 miljoen euro. Eigenlijk was het knettergek om in januari voor zo’n werk nog een contract te sluiten maar alles lukte wel. Prachtig om op zo’n manier mooie dingen te maken. Een hoogtepunt was toch wel het beleefdheidsbezoek aan de premier in Bakoe. Met de Kamer van Koophandel, iedereen bloedzenuwachtig, stropdas voor. Erg leuk.”

De ene inzender wilde alleen een betonnen fundering, een land als Azerbeidzjan alles tot en met beamers en vloerbedekking. De ambities van Pakistan vonden hun vertaling in een offerte van 320.000 euro. Dat was schrikken. De handelaar die gedaan kreeg om in Venlo heel Pakistan te vertegenwoordigen, sloeg op de vlucht naar een goedkope oplossing van zeildoek. Ook dat is de Floriade 2012. Net zoals de rap te herstellen zettingen in trage traptreden van vers beton bij een waterpartij, omdat de vorst zich in februari net te vroeg meldde om het materiaal te laten uitharden.

“Van de economische crisis heeft de Floriade in de opbouw niet veel last gehad. Wel bij de ontwikkeling van het vastgoed. Aanvankelijk waren vijf grote gebouwen gepland. Dat zijn er twee geworden: de Innovatoren en Villa Flora.”

Lobbezoo trok vroegtijdig aan de bel om te waarschuwen voor het diepe dal waarin de vastgoedmarkt zich stortte. Op de middellange termijn is het Floriadeterrein tegenover het veilingcomplex van Venlo een prachtlocatie voor groen georiënteerde ondernemingen. Maar nu even niet, iedereen houdt de centen in zijn zak.

“Zouden we dan straks de koningin in een tent moeten ontvangen? Dat kon toch niet waar zijn. Bestuurlijk is toen heel wat op gang gekomen. De overheden namen hun verantwoordelijkheid. Petje af voor Venlo en Limburg. Ze hebben laten zien het evenement Floriade en de ontwikkeling van Venlo Greenpark hoogst serieus te nemen.”

De provincie Limburg trok de portemonnee voor de door BAM gebouwde Innovatoren, die fungeert als entreegebouw. Het zeventig meter hoge visitekaartje van de Floriade is een ontwerp van Jo Coenen. Venlo wierp zich op als verdediger van de door de Tilburgse aannemer Pellikaan gerealiseerde Villa Flora, een milieuvriendelijke glazen droom van Jón Kristinsson.n

Peter Lobbezoo: “Aanbesteden is een vak. Bestekschrijven ook. Dat kunnen wij beter dan ambtenaren die maar eens in hun loopbaan tegen een megaproject oplopen. Met onze aanpak win je 50 procent tijd op de juristerij bij traditionele aanbestedingen. Waar de overheid opdrachtgever is, gaat 80 procent van de bestekkwesties over onbelangrijke zaken. Puur protocollair.”

Reageer op dit artikel