nieuws

‘Wij voelen ons thuis bij gouden natuurvrienden’

bouwbreed Premium

‘Wij voelen ons thuis bij gouden natuurvrienden’

De overheid bezuinigt op natuurbehoud. Om hun tekorten aan te vullen, wenden landschapsbeheerders zich tot andere financiers. Ook een bouwbedrijf kan uit zo’n alliantie veel voldoening halen, blijkt uit het relaas van Henk Beentjes. Zijn bedrijf, Akerbouw BV uit Uitgeest, behoort tot de vaste partners van de stichting Landschap Noord-Holland.

Er staan grote namen op het lijstje Gouden Vrienden van Landschap Noord-Holland. KLM, Tata Steel IJmuiden, REAAL verzekeringen. Als middelgroot bouwbedrijf lijkt Akerbouw BV een vreemde eend in de bijt. Maar de relatie met de natuurbeheerder getuigt van dezelfde maatschappelijke betrokkenheid.

Die relatie ontstond op natuurlijke wijze, vertelt Beentjes. De twee partijen kwamen met elkaar in contact toen Landschap Noord-Holland een bezoekerscentrum wilde bouwen in Ilperveld. De stichting had enkele grote landelijke bouwers uitgenodigd voor de inschrijving en hoopte dat zij met het oog op het goede doel een schappelijke prijs zouden rekenen.

Beentjes informeerde of hij als regionaal bedrijf ook mee mocht doen. ‘‘Wij zijn tenslotte opgegroeid in een agrarische omgeving, wij hebben het werkterrein van de stichting letterlijk om ons heen.’’ Bij de aanbesteding bleek Akerbouw de laagste inschrijver, waarmee het bedrijf uit Uitgeest zich van de opdracht verzekerde. Dat werd het begin van een hechte relatie. Beentjes’ bedrijf kreeg vaker werk voor de stichting te doen.

Een volgende stap was toetreding tot de kring van Gouden Vrienden. In ruil voor een jaarlijkse donatie verwierf Akerbouw BV de status van vast onderhouds- en restauratiebedrijf. ‘‘Sinds een aantal jaren doen wij al het onderhoudswerk voor de stichting’’, meldt Beentjes. Het pandenbezit van Landschap Noord-Holland ligt verspreid over de hele provincie en het werk is zeer gevarieerd.

Akerbouw is zo niet alleen verzekerd van opdrachten op de langere termijn. Vaak gaat het om specialistisch werk dat de vaardigheden van het personeel naar een hoger plan tilt en het plezier in het werk vergroot. Bovendien kan het bedrijf zo het vakmanschap dat het in huis heeft, etaleren. De renovatie van een historisch koetshuis levert meteen een mooi visitekaartje op voor potentiële opdrachtgevers.

Uiteraard profiteert ook de natuurbeheerder. De stichting heeft met Akerbouw behalve een vaste donateur, ook een betrokken aannemer en een (gratis) bouwkundig adviseur in huis gehaald. Beentjes: ‘‘De samenwerking geeft ons allemaal veel voldoening. Wij werken graag met een partner voor wie we meer kunnen betekenen dan bouwen alleen. Van de stichting krijgen we een stukje waardering voor de kwaliteit die we leveren. Bij een gewone aanbesteding is dat uitgesloten. En, ook niet onbelangrijk: via de Gouden Vrienden komen we in contact met bedrijven die zich net als wij inzetten voor het behoud van onze natuurlijke omgeving. Dat is een kring waarin wij ons thuis voelen.’’

Reageer op dit artikel