nieuws

Weinig steun voor plannen revisie NHG

bouwbreed

De Nationale Hypotheekgarantie moet alleen gelden voor starters, vindt WEW. Makelaars, woningmarkexperts en Tweede Kamerleden zien echter niets in de plannen.

Makelaars: Voorstel stichting WEW zal kopers ontmoedigen

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de NHG regelt, wil de regeling in drie jaar tijd zodanig aanpassen dat voornamelijk starters er gebruik van kunnen maken. Als dat gebeurt, zal de totale hypotheeksom (momenteel 136 miljard euro) waarvoor het waarborgfonds garant staat, gaat dalen, is de gedachte. Misschien zelfs halveren.

Momenteel wordt bijna 70 procent van de nieuwe hypotheken afgesloten met een NHG-garantie. Vanwege de crisis is de NHG-grens najaar 2009 opgeschoven van 265.000 naar 350.000 euro. Vanaf 1 juli 2012 wordt die grens 320.000 euro, om daarna verder te zakken naar de oorspronkelijke 265.000 euro. Dat is niet voldoende, vindt de WEW. Onder druk van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank, die de financiële risico van de huidige regeling te groot vinden, bedacht de stichting een nieuw systeem.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) spreekt van een “slecht plan”. “Veel mensen komen pas in aanmerking voor een hypotheek met behulp van de NHG”, aldus een zegsman. “Deze plannen zullen kopers ontmoedigen.”

De Nederlandse Vereniging van Banken is juist enthousiast over het plan. “Wij pleiten hier al langer voor”, zegt een woordvoerder.

Rob de Wildt van RIGO Research en Advies vreest dat de maatregel effect zal hebben op de financiering van de hypotheekschuld. “Dit bemoeilijkt securitisatie.”

Het invoeren van de plannen zal problemen met zich meebrengen, vreest De Wildt. “Wat is een starter? Is een doorstart mogelijk, na een aantal jaren huren? Dat zijn vragen waar duidelijk antwoord op moet komen. ”

Solide

De Wildt snapt niet waarom een nieuwe opzet van de NHG nodig is. “De NHG is momenteel een solide bouwwerk. Ondanks de crisis is het garantievermogen in 2011 met 13 procent gegroeid naar 740 miljoen euro. Als deze beperking nodig is, dan zijn de vooruitzichten blijkbaar somberder dan we denken.”

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil voorlopig niets van het voorstel weten. Volgens VVD, PvdA en CDA leiden de plannen tot onnodige onrust op de woningmarkt. CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove noemt het voorstel niet verstandig. “Misschien moet de regeling op termijn zo ver beperkt, maar nu niet.”

Reageer op dit artikel