nieuws

Verlijmde drukpaal blijkt reuze sterk

bouwbreed

Een drukpaal uit polymeerbeton waarvan de segmenten onderling waterdicht worden verlijmd. Volgens ontwikkelaar Oskar Pudelko werkt het veel sneller dan lassen van stalen segmenten.

De constructieve verbinding van de paal, die push-pike is gedoopt, bestaat uit een mannetje-vrouwtjeverbinding. Met een dywidag-staaf wordt de koppeling gefixeerd. De opschuimende lijm die er bij het aandraaien wordt opgesmeerd is vooral bedoeld om de verbinding goed af te dichten, zodat er geen water in de paal stroomt. Er hoeft dus niet achteraf nog beton in de paal worden gestort. Dat scheelt natuurlijk tijd, meldt bedenker Oskar Pudelko, maar de meeste tijdwinst wordt geboekt door het niet hoeven aflassen van de stalen segmenten. Aflassen van één segment kost al gauw tien minuten. En het levert ook nog eens giftige lasdampen op die soms om extra ventilatievoorzieningen vragen.

Rioolbuizen

De ontwikkeling heeft de Brabantse vijzel- en funderingsspecialist Pudelko opgepakt in nauwe samenwerking met betonfabriek De Hamer en Metromax. Het polymeerbeton is zeker drie keer zo sterk als gewoon beton en bereikt dus druksterktes van boven B100. Het wordt tot nu toe vooral in rioolbuizen toegepast vanwege de grote chemische resistentie. De funderingspaal wordt in twee diameters geproduceerd: 160 en 270 millimeter. De dikste heeft een draagkracht van zeker 100 ton. De palen worden in Duitsland met een soort extrusie-machine gemaakt, waar ze in oneindige lengtes uitrollen. Standaard worden ze op een lengte van 95 centimeter afgekort. Het mannetje van de verbinding steekt daar een stukje onderuit en wordt naderhand ingestort. Dat storten luistert volgens Pudelko erg nauw omdat de dywidagstaaf precies in het midden moet uitkomen. Anders past hij niet in de 10 centimeter hoge moer die is ingestort in het volgende mannetje. Alle gebruikte onderdelen voldoen aan Duitse DIN-normen en ook voor de paal zijn al diverse attesten afgegeven. De push-pike is gepatenteerd en te gebruiken door alle funderingsbedrijven.

Vijzel

Pudelko zelf zal hem de bodem in drukken op dezelfde manier als bij zijn andere paalsystemen: met een vijzel die zowel op verplaatsing als op druk wordt gestuurd. De bediening vindt plaats via touchscreens. Alle gegevens worden tijdens het aanbrengen zorgvuldig geregistreerd en opgeslagen op een usb-stick. Elke paal vormt op die manier zijn eigen sondering en kan heel nauwkeurig op de juiste diepte in de bodem worden weggezet. Een verbetering die is doorgevoerd ten opzichte van eerdere systemen is dat de vijzelpomp op 220 volt draait. Er is dus geen krachtstroom nodig of een brommend aggregaat op straat. In elk gebouw met een stopcontact kan Pudelko aan de slag.

Het systeem beleeft binnenkort zijn primeur in Durgerdam, waar Pudelko een kapel op nieuwe nieuwe palen gaat zetten. Daarna vijzelt hij één sterk verzakte hoek van het bouwwerk zo’n 50 centimeter op. Dat gebeurt met dezelfde hydraulische vijzels.

Reageer op dit artikel