nieuws

Verkoop van woningen weer omlaag

bouwbreed Premium

De verkoop van woningen in Nederland is in april gezakt tot 8236. Het aantal transacties was een vijfde minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Banken blijven uiterst voorzichtig

Vorig jaar schommelde de verkoop van woningen vrij stabiel rond de 10.000 per maand. In december registreerde het Kadaster de gebruikelijke eindejaarspiek. De verkoop trok toen aan tot even boven de 13.000. In januari volgde de terugslag tot amper zevenduizend waarna zich een herstel aftekende tot ruim negenduizend in maart. In april zakte de verkoop echter weer in. Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert een opkomend slecht consumentenvertrouwen bij de hogere salarisklassen.

De gemiddelde koopsom van de verkochte woningen lag in april een kleine achthonderd euro hoger dan in maart. In januari werden de panden voor gemiddeld 10.000 euro meer verkocht: 241.473. Dat bedrag ligt op zijn beurt weer 8000 euro onder het niveau waarop juli vorig jaar de woningen van de hand gingen. Hink-stap-sprong vertoont de koopsom een dalende tendens, onderbroken door plotselinge oplevingen zoals in juli 2011 en januari 2012. De gemiddelde hypotheeksom daalde sedert maart vorig jaar van 295.000 tot 265.000.

Enerzijds zijn de woonconsumenten voorzichtiger geworden. Een sterker drukkend effect gaat uit van de banken die om hun balansen weer op orde te krijgen uiterst voorzichtig zijn met het verstrekken van leningen.

Zuid-Holland, met kop en schouders de belangrijkste woonmarkt van Nederland, telde in april 20,9 procent minder transacties dan een jaar eerder. De teller stokte in de provincie met 3,5 miljoen inwoners bij 1770. Ook in Limburg, Utrecht en Noord-Holland kromp de markt met meer dan een vijfde. Flevoland hield zich van alle provincies in april nog het beste overeind. Het aantal transacties in de polder slonk met 5,9 procent tot 190 woningen. Na Zuid-Holland werden de meeste woningen verkocht in Noord-Holland (1427), Noord-Brabant (1176) en Gelderland (934).

Reageer op dit artikel