nieuws

Verbeterde brandwerende scheidingswand voor liften

bouwbreed

Een combinatie van glasvliesversterkte gipsplaten en panelen van staalplaat levert een niet te dure brandwerende scheidingwand op voor ‘brandweerliften’.

Grote hotels, kantoor- of woongebouwen hebben vaak twee of meer naast elkaar geplaatste liften. Bij een eventueel brandalarm stuurt de meldinstallatie alle liften naar de begane grond, waarna ze niet meer kunnen worden gebruikt. Toch kan de brandweer voor zichzelf een van de liften weer aan de praat krijgen met de zogeheten ‘brandweersleutel’. Het gaat daarbij om een lift die gewoon dagelijks in gebruik is, maar beter tegen brand is beveiligd dan de overige liften. Met name doordat de liftschacht van deze ‘brandweerlift’ met een brandwerende wand is gescheiden van de ernaast liggende liftschacht. “Het is bekend dergelijke brandwerende scheidingswanden uit beton te vervaardigen, doch dit is duur”, schrijft A. Veraart in octrooiaanvrage NL1038299, “terwijl de brandwerendheid van een goedkopere, uit panelen vervaardigde scheidingswand te wensen over laat.”

De uitvinder beschrijft een brandwerende wand voor de scheiding van twee naast elkaar gelegen liftschachten, waarvan er een zal worden gebruikt voor de brandweerlift. Tussen de wand met de liftdeuren en de wand achter de liften komen horizontale dwarsbalken, boven elkaar met een onderlinge afstand van 250 centimeter. Daartussen komen stalen panelen van 50 bij 250 centimeter, die met hun omgezette randen worden vastgezet aan elkaar en aan de dwarsbalken.

De vlakke kant van de panelen krijgt aan de van de brandweerlift afgekeerde zijde een laag met 10 millimeter dikke, brandwerende platen RiNoFlam-S die de naden afdekken. Daaroverheen komt een tweede laag van de glasvliesversterkte gipsplaten, met langsranden die zijn versprongen ten opzichte van de langsranden van de platen in de eerste laag.

Profielen

De dwarsbalken zijn ook voorzien van hoekprofielen voor het dragen van de geleidingsprofielen voor de liftkooien. Deze profielen steken dus door de brandwerende wand heen. In een toelichting laat Veraart, directeur van M. Jongenelen Las- en Constructiewerken, weten dat de dwarsbalken en de draagprofielen zodanig zijn afgewerkt, dat hun warmtegeleiding minimaal is. Hij heeft zijn vinding ook laten testen bij Effectis TNO en bij 1000 graden C hield de wand het meer dan een uur uit. “Mijn wand is goedkoper dan een wand van beton. En iets duurder dan eerdere wanden met panelen, maar wel beter. Tot nu toe was er ook niemand die een TNO rapport bij zijn scheidingswand had”, aldus Veraart, die zijn vinding al in meerdere projecten heeft toegepast.

Reageer op dit artikel