nieuws

Steun voor onderzoek naar overstromingen

bouwbreed

Het programma Star-Flood, gecoördineerd door de Universiteit Utrecht, krijgt een Europese subsidie van 5,5 miljoen euro. Binnen het project doen wetenschappers onderzoek naar beleid, gericht op de vraag hoe de risico’s op rivieroverstromingen in stedelijke gebieden verder kunnen worden beperkt. De resultaten ervan kunnen belangrijke gevolgen hebben voor beleid en recht op Europees, nationaal en […]

Het programma Star-Flood, gecoördineerd door de Universiteit Utrecht, krijgt een Europese subsidie van 5,5 miljoen euro. Binnen het project doen wetenschappers onderzoek naar beleid, gericht op de vraag hoe de risico’s op rivieroverstromingen in stedelijke gebieden verder kunnen worden beperkt. De resultaten ervan kunnen belangrijke gevolgen hebben voor beleid en recht op Europees, nationaal en regionaal niveau en voor de ontwikkeling van publiek-private partnerships. In veel Europese landen ligt de nadruk op het aanleggen of versterken van dijken. De onderzoekers vinden dit belangrijk, maar denken dat een focus op dijken alleen niet voldoende is om duurzaam beschermd te zijn tegen overstromingen. Volgens hen moet deze strategie verder worden verbreed met pro-actieve ruimtelijke ordening, bouwvoorschriften, waarschuwingssystemen, evacuatieplannen en herstelplannen na overstromingen (meerlaagse veiligheid).

Reageer op dit artikel