nieuws

reportage iQwoning Woningfabriek op weg naar carrousel

bouwbreed Premium

Met een carrouselsysteem bereikt de fabriek van iQwoning in Weert een capaciteit van 800 woningen per jaar. Op langere termijn beschikt de fabriek mogelijk over een eigen betoncentrale.

De fabriek van iQwoning is een volle dochter van Ballast Nedam en produceert compleet met trappen, sanitair, keukens en tegelwerk afgebouwde betonnen modules, waarvan er doorgaans zes in een woning gaan. De modules worden nu nog op vaste plaatsen door de medewerkers afgebouwd. “Maar als we aan 600 tot 800 woningen per jaar komen installeren we een carrouselsysteem, dan verplaatsen de modules zich door de fabriek”, aldus Hans van der Meer, algemeen directeur van Ballast Nedam Toelevering in Nieuwegein. De fabriek, die inmiddels een jaar operationeel is, heeft van buiten de vorm van een hoge, blauwe doos. De gebouwen zijn duurzaam uitgevoerd, met vloerverwarming, veel daglicht in de productiehallen en led-verlichting in het kantoor. De woningfabriek staat pal naast het zusterbedrijf Hoco Beton, dat de betonnen elementen voor de bouw heeft geleverd. “We werken nauw samen met Hoco Beton”, licht Van der Meer toe. “We maken gebruik van de betoncentrale en wisselen kennis uit op het gebied van betontechnologie.”

Snelle uitvoering

“We zijn in 2008 met de iQwoning begonnen”, aldus Jack Corten, algemeen directeur van Ballast Nedam Bouw en Ontwikkeling. “iQwoning produceert, levert en assembleert. Wij treden op als hoofdaannemer, doen de kopersbegeleiding en de contracten. Opdrachtgevers zijn vooral woningcorporaties en beleggers, maar soms ook collectief particuliere zelfbouwers (cpo-projecten). Vaak gaat het om binnenstedelijke vernieuwing. Dat vraagt om een snelle uitvoering van kleine projecten. Wij bouwen een woning binnen zes weken, in plaats van een jaar of anderhalf jaar.” Die snelheid is niet het enige kenmerk van de industriële aanpak van de woningbouw. “Het aantal transportbewegingen van en naar de bouwplaats neemt sterk af. Dat scheelt in de belasting van het milieu en de overlast voor de buurtbewoners”, vult Van der Meer aan. “We verspillen minder materialen en produceren minder afval. De arbeidsomstandigheden in de fabriek zijn beter dan die op de bouwplaats.”

In de fabriek van iQwoning staan zes stalen mallen, waarin de modules worden gestort. De installaties worden aan de wapeningskorven gemonteerd. De wanden zijn 12 centimeter dik, de vloer 8,5 en het plafond 8 centimeter. Een woning bestaat meestal uit 6 modules, de middelste twee 3,40 lang en de overige 3,00 meter. “Op de bouw is het een kwestie van assembleren en de buitenzijde afwerken”, aldus Koos Pijnenburg, directeur van iQwoning. In het eindproduct zie je volgens hem de modules niet terug.

“Met tien keer hijsen staat een woning in een halve dag”, stelt Pijnenburg. “De installaties zitten in de modules, ze worden op de bouw gekoppeld en aangegoten. De modules worden met draadeinden aan elkaar gebout. Hoco Beton levert driehoekige toppen. De scharnierende daken worden door De Mar uit Grouw geleverd. Ballast Nedam verzorgt de engineering en maakt het Bouw Informatie Model (BIM). Zowel de productie in de fabriek als de assemblage op de bouw pakken we industrieel aan om een hogere kwaliteit voor een lagere prijs te bereiken.”

Richtlijnen

De medewerkers in de fabriek zijn door iQwoning opgeleid en op de bouw werken altijd dezelfde mensen van vaste bouwpartners. “We werken met strikte richtlijnen”, aldus Pijnenburg. “Zoals een marge van plus of min een millimeter op de fundering. Alles is zeer maatvast. De heipalen worden op 5 centimeter nauwkeurig geheid of geschroefd. De gevels leveren geen stabiliteit. Daardoor krijgen architecten een grote ontwerpvrijheid. De woningen zijn bovendien makkelijk uit te breiden of van een andere gevelafwerking te voorzien.”

Reageer op dit artikel