nieuws

Redding van Phanos blijkt te riskant

bouwbreed

Een aantal heel grote bouwpartijen en buitenlandse bedrijven had belangstelling om heel Phanos over te nemen. De risico’s waren echter te groot.

Grote bouwpartijen zien van overname af

< Vervolg van pagina 1

Dat zegt bewindvoerder Cees de Jong. Veel partijen wilden volgens De Jong “buiten het faillissement” tot een overname komen. “Het voordeel is dat je de ontwikkelrechten dan niet kwijtraakt en gebruik kan maken van bestaande bankfaciliteiten.” De meeste partijen zagen na een eerste verkenning van een overname af. “Één partij heeft er heel serieus naar gekeken. Maar die kreeg toch pijn in de buik van de risico’s. Het is heel complex, er bestaan veel dwarsverbanden en het is moeilijk in te schatten hoeveel geld er nog ingestopt moet worden om het bedrijf draaiende te houden”, verklaart De Jong het afhaken.

De kans is volgens hem dan ook “niet heel groot” dat er voor aanstaande dinsdag nog “een prins op het witte paard” langskomt. Bij Phanos werken nog zestig mensen, waar ooit vijfhonderd mensen op de loonlijst stonden.

De eigenaren van Phanos tonen zich volgens De Jong erg coöperatief, en zien ook in dat er geen andere mogelijkheid meer is. “Ze zijn heel erg aangeslagen. Ze hebben hun hele ziel en zaligheid in het bedrijf gestopt. Het is jarenlang goed gegaan, maar nu zitten ze in een neerwaartse rollercoaster.”

De banken hebben gezamenlijk voor 350 miljoen euro in Phanos uitstaan. Dat is niet zo gek, meent De Jong. “Als je veel doet, heb je veel financiering nodig. En je moet goed bedenken dat nog niet zo heel lang geleden iedere bank in de rij stond om dit soort bedrijven te financieren, en dat ze zelfs boos werden als ze niet mee mochten doen.”

HSB Bouw, een van de schuldeisers, reageert opgetogen over het faillissement. “Dat betekent dat we dichter bij een oplossing zijn”, zegt HSB-directeur André Vos.

HSB vroeg in april al het faillissement aan van een van de bv’s van Phanos. Het bouwbedrijf heeft nog 12 miljoen euro tegoed van Phanos. Vos verwacht dat HSB Bouw als het faillissement dinsdag uitsproken is de ruim tweehonderd woningen in Amstelveen af mag bouwen. De opdracht moet komen van afbouwverzekeraar Woningborg. De kopers zijn verze kerd tegen een faillissement. HSB-directeur Vos verwacht dat Woningborg ook de openstaande facturen betaalt.

Abc’tje

Volgens Woningborg-directeur Peter van Noord is HSB Bouw “natuurlijk de gerede partij” om de woningen af te bouwen. Dat Woningborg de 12 miljoen gaat betalen is echter nog niet gezegd. “Dat is geen abc’tje.” Van Noord wil er verder niet op vooruit lopen. “Maar het is een ongekend hoog bedrag.”

Ook bouwbedrijf Florie en van den Heuvel is in afwachting van de acties van Woningborg. Het bedrijf bouwt in Harderwijk. Deze deel-bv van Phanos werd vorige week failliet verklaard. “We zijn in afwachting van wat er gaat gebeuren”, zegt adjunct-directeur Jan Vissers. Het bouwbedrijf handhaaft in de tussentijd het retentierecht op het bouwproject.

Voor de Phanos-onderneming Hof van Saksen is geen faillissement aangevraagd, benadrukt de bewindvoerder. “Daar is een apart reddingscircuit voor. ”

Reageer op dit artikel