nieuws

Rechter spaart kantoorbouw

bouwbreed

Voor de tweede keer in tien dagen tijd heeft de rechter groen licht gegeven om een kantoorgebouw te bouwen. Rotterdam mag van de Raad van State doorgaan met het complex First Rotterdam, dat verrijst op de plaats van het huidige Weena-point. Daar staat veel ruimte leeg.

Protesten tegen nieuwbouw in Utrecht en Rotterdam houden geen stand

De gemeente Rotterdam wil in het sta dscentrum een kantoorgebouw realiseren met een oppervlak van 110.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak, 54.000 vierkante meter daarvan is kantoorruimte. Ook bevat het plan een ondergrondse parkeergarage met 850 plaatsen en woningen. De directie van het naastgelegen Groothandelsgebouw is echter bang dat door deze nieuwbouw de leegstand aan het Weena verder zal toenemen. Deze bedraagt nu al 20 procent, volgens de vastgoedbeheerder. De woordvoerder van de gemeente nuanceert dit getal. “Die leegstand klopt wel, maar dat komt vooral doordat er veel verouderde kantoren staan. Die worden nu onderhanden genomen. En ja, als het verbouwd wordt, staat het leeg.”

Het Central District is populair, benadrukt hij. “Shell is teruggekomen, het Hilton investeert miljoenen. Als Robeco niet in het First-gebouw had gekund, waren ze weggegaan. Maar nu blijven ze dus. Nergens in de binnensteden van de grotere steden is zo veel ruimte voor nieuwbouw als hier.” De rechter verwierp ook de andere bezwaren van het Groothandelsgebouw; namelijk dat de parkeergarage leidt tot luchtvervuiling en geluidshinder.

Op 17 april deed de Utrechtse rechtbank een vergelijkbare uitspraak over de nieuwbouw van het Capgemini-kantoor in Leidsche Rijn. Daar was de huidige huurbaas van het it-bedrijf, CBRE Global Investors, naar de rechter gestapt toen duidelijk werd dat zijn huurder op steenworp afstand nieuwbouw zou betrekken. Ook hier verwierp de rechter de klachten van on der meer concurrentievervalsing.

> Pagina 2: Leegstand zet druk op belangen van huurders

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels