nieuws

Putdeksel NL: saai en serieus

bouwbreed

De politie in Noord-Brabant maakt jacht op putdekseldieven. De deksels zijn geliefd: in het obscure segment van de oud-ijzerhandel leveren ze een paar euro per stuk op. Ook verzamelaars zijn er dol op, weet leverancier Peter Storimans van Storimpex te Laren.

Ook het bericht gelezen over twintig gestolen putdeksels in Eindhoven?

“Jazeker! Dat was mijn nachtploeg. Overdag verkoop ik ze, ’s nachts laat ik ze weer weghalen. Haha.”

Ging het volgens u om een oud-ijzerdief of om een verzamelaar?

“Het was de dief ongetwijfeld om het ijzer te doen. Hetzelfde motief als de koperdieven langs het spoor hebben. Twintig deksels, dat is natuurlijk geen verzamelaar geweest. De meeste Nederlandse putdeksels zijn trouwens niet zo mooi dat je ze wilt verzamelen.”

O nee?

“Wij zijn een serieus volkje, dat zie je terug in het straatbeeld. In het mediterrane gebied liggen de prachtigste deksels versierd met kunstzinnige ornamenten. De Nederlandse zien er veel saaier uit.”

Vrolijk uitgevoerde deksels zijn bij ons niet verkrijgbaar?

“Alles is maakbaar, maar dan zou je eerst de vraag moeten stimuleren. Soms leveren wij deksels met het stadswapen erop. Maar door de bezuinigingen wordt dat snel minder.”

Hoe luidt het signalement van het Nederlandse putdeksel?

“Een rond deksel van gietijzer met een doorsnee van 52 centimeter. Daarmee wijken we af van het buitenland, waar 60 centimeter het minimum is. De voorgeschreven maten staan in de bijbel voor putdeksels, de EN 124. De Nederlandse zijn betrekkelijk klein en dus lichter, gemiddeld 50 kilo.”

Best nog een fors gewicht.

“Voor een dief die zich niks van de arbo aantrekt, is het makkelijk meenemen.”

Is diefstal te voorkomen?

“Sommige deksels hebben standaard een scharnier, dat maakt snel meenemen minder makkelijk. Ze zijn ook leverbaar met een sluiting erop. Zo’n deksel krijg je er absoluut niet uit. Het is wel zaak dat ze blijven liggen. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als iemand ’s nachts in zo’n gat valt.”

Reageer op dit artikel