nieuws

Proces of product?

bouwbreed

Als ik een buitenstaander moet uitleggen wat een aanbesteding op emvi is, leg ik uit dat er een rol is voor kwaliteit bij gunning van een dergelijke aanbesteding. In de lijn met gunnen op waarde leg ik vervolgens uit dat de kwaliteit het best kan worden uitgedrukt in meerwaarde – dus in geld. Vaak komt […]

Als ik een buitenstaander moet uitleggen wat een aanbesteding op emvi is, leg ik uit dat er een rol is voor kwaliteit bij gunning van een dergelijke aanbesteding. In de lijn met gunnen op waarde leg ik vervolgens uit dat de kwaliteit het best kan worden uitgedrukt in meerwaarde – dus in geld. Vaak komt er dan ook wel een voorbeeld om de hoek: oplossingen met lagere onderhoudskosten, lagere energiekosten, meer functionaliteit, die weten meerwaarde te bereiken en scoren dus beter. Als je het zo uitlegt, begrijpt iedereen het voordeel van een emvi-aanbesteding. Dankzij een verstandige gunningsmethodiek heb je een grote kans op een beter product! Wie wil dat niet?

Nou, de meeste aanbesteders willen dat niet. In de eerste plaats wordt emvi in de bouw en infra maar in één op de vijf aanbestedingen gehanteerd. Maar als het dan al gebeurt, dan gaat het meestal niet om emvi’s die leiden tot een beter product. Het gaat meestal om criteria die verband houden met de totstandkoming van het bouwwerk. Denk aan het voorkomen van hinder, snelheid van uitvoering, communicatie met de omgeving. Geen onbelangrijke zaken, maar het toekennen van waarde daaraan wordt meteen een stukje ingewikkelder. En het eindproduct wordt er dus niet beter op, terwijl je er wel meer voor betaalt. In deze tijden van teruglopende investeringsbudgetten blijkt dat een moeilijk te verkopen verhaal te zijn. Meer betalen voor hetzelfde eindresultaat. Niet terecht, overigens, want aan een hoge proceskwaliteit mag ook best een prijskaartje hangen. Maar het is wel de (politieke) realiteit.

Voor een doorbraak van het gebruik van emvi zijn er daarom meer voorbeelden nodig van emvi’s met een productcriterium. Begin dáár dus mee, lok een beter product uit. Functioneel specificeren, al is het maar van een onderdeel van het werk, kan wonderen doen. Gebruik aanvullend zeker procescriteria, zodat de weg naar de realisatie van een meesterwerk zelf ook geplaveid is met innovaties en slimmigheden.

Reageer op dit artikel