nieuws

Plattedakenpan grootschalig toegepast bij renovatie

bouwbreed

Plattedakenpan grootschalig toegepast bij renovatie

Bij de ingrijpende renovatie van 140 woningen in de Moordrechtse Ambonwijk maken de golfplaten op het dak plaats voor dakpannen. Dat is mogelijk door een nieuw type pan die ook op daken met een heel flauwe helling het regenwater goed afvoert.

Normaal gesproken zijn dakpannen pas toepasbaar bij hellingshoeken van 15 graden en hoger. Bij lagere hellingshoeken wordt het lastig voor gangbare pansystemen om het hemelwater goed af te voeren.

De Low Pitch betonpan van Monier slaagt daar, dankzij een geïntegreerde waterkering ter hoogte van de lengteoverlap van de betondakpan, wel in. De pan kan al bij hellingshoeken vanaf 7 graden worden toegepast en wordt aangebracht in combinatie met een dampdoorlatende folie. Het systeem sluit daarmee volgens Glenn Verhoef van Bouwcenter Filippo perfect aan bij de renovatie van de Ambonwijk in Moordrecht. Daar waren de golfplaten op de woningen hard aan vervanging toe.

De fabrikant heeft het systeem uitgebreid getest in het eigen laboratorium en in de windtunnel in Heusenstamm in Duitsland. Het Low Pitch systeem is in Nederland al wel op individuele woningen maar nog niet bij grote projecten toegepast.

Logistiek gezien is de renovatie van de Ambonwijk een uitdagende klus, omdat de bewoners tijdens de operatie in hun huis blijven wonen. Dat vraagt om een goede samenwerking tussen de diverse partijen, zoals aannemer BAM, dakdekker Zwitserloot en de opdrachtgever. Met name in die logistieke ondersteuning van complexe renovatieprojecten is de rol van de bouwmaterialenhandel volgens Verhoef erg belangrijk.

Reageer op dit artikel