nieuws

Pensioengeld in bouwplan corporatie

bouwbreed

Twee kleine pensioenfondsen gaan investeren in een nieuwbouwproject van woningcorporatie Wooncompas. Nooit eerder vertoond, weten betrokkenen.

Kleine pensioenfondsen stappen in bouw

“Goed voor de pensioenwereld, goed voor de bouwwereld en goed voor de de corporatiewereld”, zegt directeur-bestuurder Tim van Schijndel van woningcorporatie Wooncompas (duizend woningen) uit Rotterdam. Voor het eerst worden met geld van pensioenfondsen nieuwbouwprojecten van woningcorporaties gestart.

Van Schijndel legde contacten in de voor hem – vanwege voorgaande banen – bekende pensioenwereld. Van de benaderde pensioenfondsen waren het Spoorwegpensioenfonds en Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer het meest doortastend. “Ze zagen er de schoonheid van in”, zegt Van Schijndel.

Het gaat volgens hem om een heel gezond en zeer wenselijk project. Naast de 135 sociale huurwoningen, worden twee scholen gebouwd, een politiepost en een ruimte voor werkprojecten met verstandelijk gehandicapten. “De minister heeft zelf onlangs nog uitgesproken dat het belangrijk is te blijven investeren in Rotterdam. Dat is al moeilijker geworden als je kijkt naar Vestia. Dan is dit natuurlijk prachtig.”

De pensioenfondsen worden eigenaar van het vastgoed, Wooncompas gaat de woningen beheren. De gemeente Rotterdam huurt de scholen voor een periode van veertig jaar.

Rendement

“Als je dit als pensioenfonds kunt doen, dan dien je twee belangen. Én je vervult een maatschappelijke behoefte, én je zorgt voor een degelijk rendement”, zegt Peter van Gool, hoofd vastgoedbeleggingen bij het Spoorwegpensioenfonds. “Het is in deze tijd beter dan aandelen en obligaties die nauwelijks wat opbrengen.”

Van Schijndel roemt de bijdrage van de pensioenfondsen. “Het signaal is fantastisch.” Hij hoopt dat andere pensioenfondsen ook gaan investeren in woningbouwprojecten.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels