nieuws

Optopproject profiteert van verborgen geschiedenis

bouwbreed

Optopproject profiteert van verborgen geschiedenis

Een kantoorgebouw in hoogte verdubbelen door optoppen kan, maar daarvoor moet het constructief wel meezitten. De geschiedenis helpt een handje op het Rotterdamse Willemsplein bij een herontwikkeling, die Breaam-score ‘very good’ haalt.

Dit najaar moet er een volledig glazen doos bovenop staan die 1,5 meter uit de as balanceert, maar daarvan is nu nog niets te zien. Alleen de typische jaren ’70-gevels en het betonskelet van het voormalige hoofdkantoor van sleepbedrijf Smit Tak staan nog overeind, na grootschalige interne sloop. Alle op- en aanbouwsels, tussenwanden, technische ruimten en een later toegevoegde verdieping van het kantoorpand nabij de Erasmusbrug zijn als puin afgevoerd. Zelfs een flink deel van de eerste verdieping wordt weggehapt, voor vorming van een vide. “Pas toen we de a rchieven indoken, ontdekten we dat dit gebouw niet is wat het lijkt. En dat het onvermoede constructieve reserves heeft”, vertelt constructeur Ming-Chen Ku (Pieters Bouwtechniek). De betonnen prefab gevels blijken er pas veertig jaar geleden tegenaan gezet, nadat het originele metselwerk was gesloopt. Eronder bevindt zich een betonskelet uit 1946. Van een lage sterkteklasse (B15), maar wel ontworpen en gewapend op een belasting van 15 kN/m2. Ooit was dit een distilleerderij van de befaamde jeneverstokers NV Blankenheym & Nolet. Die sloegen enorme vaten drank in het pand op. “Daarom kunnen we er nu drie verdiepingen bovenop zetten.”

Daarvoor zijn forse constructieve ingrepen nodig, maar die zijn in het ontwerp slim opgelost. Op de bestaande etages komt het nieuwe hoofdkantoor van energiebedrijf Joulz, ma ar de drie nieuwe optopvloeren worden los verhuurd. Ze hebben dus een eigen ontsluiting nodig. De nieuwe kernen die daarvoor worden gestort zorgen meteen voor de stabiliteit van het optopdeel. Aannemer Slavenburg sloopt de balken en vloeren rond de bestaande trappenhuizen. “Alleen de moerbalken blijven intact, de vloerdelen en kinderbalken gaan er ter plaatse van de nieuwe kernen allemaal uit. Vervolgens haken we aan de buitenzijde van de kern weer aan”, zegt Ku.

Slavenburg formeert onder de nieuwe kernen een fundering van schroefinjectiepalen en zware poeren. De drie nieuwe verdiepingsvloeren – ongeveer 1700 vierkante meter per stuk – worden vervolgens gebouwd met een licht staalskelet en 6,80 meter lange kanaalpl aten voor de grote overspanningen. Onder de puntvormig ondersteunde vloeren van een later toegevoegde zijbeuk komen nieuwe palen, recht onder de bestaande kolommen. In de nieuwe vide worden de kolommen opgedikt, omdat de kniklengte ervan na het uitslopen van verdiepingsvloer te groot wordt. Lastig? Ku: “Het is vooral ingewikkeld door het vele uitzoekwerk. En dat gaat door tijdens de uitvoering, waarbij we nog diverse sterkteproeven uitvoeren. Je moet zeker weten dat alles klopt wat op de originele tekeningen staat.”

Een VZA-vloer (‘voorgespannen zonder aanhechting’) die in de jaren zeventig op de begane grond is toegevoegd wordt hergebruikt. De voorspankabels bleken in goede conditie. Hergebruik draagt bij aan de hoge Breaam-score (57 tot 65 procent) waarop ontwikkelaar LSI Project Investment mikt. In het betonwerk gaat om die reden ook puin- en betongranulaat en in de gevels komt dubbele beglazing met een hoge Rc-waarde.

Voor de warmteopwekking gebruikt het pand een combinatie van stadsverwarming en een warmtepomp op een aquifer in de bodem. Een tuin op het dak fungeert als regenwaterbuffer. De grootste winst zit echter in het feit dat het pand wordt herontwikkeld: de geplande totale sloop is daardoor op het nippertje afgewend.

Projectgegevens

Bouwtijd: 12 maanden

Bruto Vloeroppervlak: 13.600 m2

Opdrachtgever: LSI Project Investment, Rotterdam

Architect: DAM & Partners architecten

Aannemer: Slavenburg, Capelle aan den IJssel

Adviseurs: Peutz, Zoetermeer (Bouwfysica, brandveiligheid, akoestiek, duurzaamheid); J. Van Toorenburg, Den Haag (Installaties); Pieters Bouwtechniek, Delft (Constructies)

Reageer op dit artikel