nieuws

Nieuwe telmethode woningen jaar later

bouwbreed Premium

De nieuwe methode om woningen te tellen, wordt een jaar later dan gepland gebruikt voor het Gemeentefonds. Dat staat in een brief van minister Liesbeth Spies (BZK). Zij komt tegemoet aan 54 gemeenten die vrezen dat de nieuwe telling per 2013 tot grote financiële nadelen zou leiden. De nieuwe methode, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen […]

De nieuwe methode om woningen te tellen, wordt een jaar later dan gepland gebruikt voor het Gemeentefonds. Dat staat in een brief van minister Liesbeth Spies (BZK). Zij komt tegemoet aan 54 gemeenten die vrezen dat de nieuwe telling per 2013 tot grote financiële nadelen zou leiden. De nieuwe methode, de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), wordt nu pas in 2014 gebruikt in het Gemeentefonds.

Gemeenten zijn voor de hoogte van de uitkering uit het Gemeentefonds mede afhankelijk van het aantal woningen. De nieuwe telmethode kent een andere definitie van het aantal woonruimten waardoor bijvoorbeeld recreatiewoningen in de meeste gevallen niet meer als woonruimte worden meegeteld. Voor 2013 hanteert Spies nu het aantal woningen per 1 januari 2012 plus de toename in 2011. Dat beperkt de schommeling in de uitkering aan gemeenten.

Reageer op dit artikel