nieuws

Niet mauwen, maar bouwen in Nieuwegein

bouwbreed

Met het nieuwe stadscentrum zet Nieuwegein zichzelf internationaal op de kaart. Ondanks de recessie is het de voormalige groeikern gelukt de beoogde kwaliteit te realiseren. Hoe? “Net zo lang aan tafel blijven zitten tot je er uit bent”, verklapt ‘bouwwethouder’ Bert Lubbinge. Johan Nebbeling

Het gebeurt hem regelmatig. Loopt-ie door de nieuwe binnenstad, wordt hij op de schouder getikt door een hem onbekende Nieuwegeiner die zijn bewondering uitspreekt over het centrum. “Bijzonder”, vindt Bert Lubbinge (PvdA), drijvende kracht achter de vernieuwing van het centrum van de voormalige groeikern. “Een wethouder doet het niet gauw goed; meestal krijg je alleen kritiek. Met de nieuwe binnenstad verdwijnt ook het chagrijn uit Nieuwegein.”

Met de nieuwe binnenstad heeft Nieuwegein zichzelf op de kaart gezet, zegt Lubbinge. “Wereldwijd. We ontvangen hier opeens bezoekers uit India en Japan. Maar ook in de regio. Ons imago was wat suf, nu hebben we in één klap een grote voorsprong op onze buren.”

De voormalige groeikern had een stevige impuls hard nodig, erkent Lubbinge. Nieuwegein staat niet te boek als stedenbouwkundig hoogstandje. Opvallende architectuur is er ver te zoeken; het gevolg van de opdracht die de groeikern begin jaren zeventig meekreeg: in zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk woningen bouwen.

Karige jaren tachtig

Het toenmalige gemeentebestuur nam die opgave daadkrachtig ter hand. ‘Niet mauwen, maar bouwen’, was decennia het devies. Ruim veertig jaar later telt de stad een kleine 60.000 inwoners. Die moesten het tot dusver doen met het stadscentrum Cityplaza – economisch succesvol, maar met een uitstraling die alle sporen draagt van de karige jaren tachtig.

“Dat gaat ons niet weer gebeuren”, zei Lubbinge dan ook toen in 2009 de crisis een bom dreigde te leggen onder de ambitieuze plannen voor de vernieuwing van het stadshart, die onder zijn leiding vanaf 2006 waren ontwikkeld. “Het was mijn drive als wethouder om de gemeente een aantrekkelijk, modern, spraakmakend en duurzaam nieuw stadscentrum te geven. Dat liet ik met niet zomaar afpakken.”

Desondanks viel er aan bijstelling van de plannen niet te ontkomen. De bouw van twee ruim honderd meter hoge markante kantoortorens werd afgeblazen door het faillissement van projectontwikkelaar Econcern. Het aantal geplande vierkante meters kantoorruimte werd flink teruggeschroefd, het woningbouwprogramma aangepast. Maar de ambitie bleef, ook bij ontwikkelaar Multi Vastgoed benadrukt Lubbinge.

Dat de gesprekken met de ontwikkelaar niet altijd makkelijk waren, geeft hij grif toe: “Er is heus wel eens met deuren gesmeten en er is een periode van een week of zeven geweest dat ik dacht: komen we hier nog uit?”

Maar, zegt Lubbinge, Multi Vastgoed en de gemeente vonden elkaar in de gezamenlijke wil om echt iets bijzonders re realiseren. “We zijn eruit gekomen door elkaar recht in de ogen te blijven kijken en net zo lang aan tafel te blijven zitten tot we eruit waren. Beiden hebben we water in de wijn moeten doen. Want natuurlijk moest het financiële plaatje kloppen. Maar de kwaliteit heeft nooit ter discussie gestaan.”

Grote namen

Het resultaat: Nieuwegein kan pronken met grote namen in de architectuur. Het spraakmakende gemeentehuis is een ontwerp van Kim Herforth Nielsen, Frits van Dongen tekende het nieuwe theatercomplex, Pi de Bruin is verantwoordelijk voor winkels en appartementen en Liesbeth van de Pol herontwierp de Markt en de Passage. Jeannette Visser tenslotte is het brein achter de inrichting van de openbare ruimte.

Eind 2013 wordt de tweede fase opgeleverd. In de jaren daarna wordt ook het stationsgebied van Nieuwegein aangepakt. Een strook grond langs het water van de Hollandsche IJssel, de ‘Doorslagzone’, wil de gemeente invullen via een concurrentiegericht dialoog. Als wethouder maakt Lubbinge dat niet meer mee. Hij is sinds 1 mei ambteloos burger. Wat hij gaat doen, weet hij nog niet. “Maar ik ga in ieder geval genieten van het centrum.”

Bert Lubbinge, ex-wethouder van Nieuwegein.

Reageer op dit artikel