nieuws

‘Niet Bouwteam, maar sector moet problemen oplossen’

bouwbreed

Het conceptadvies van het Bouwteam is niet waar de bouw nu behoefte aan heeft, vindt bestuursvoorzitter Cees van Bemmel van Van Wijnen. “De sector moet zelf met een oplossing komen.”

De bouw heeft te maken met een overcapaciteit, stelt de topman van de aannemer uit Baarn vast. “Die zal zichzelf uiteindelijk wel oplossen, als 20 tot 30 procent van de huidige capaciteit door koude saneren is verdwenen, maar een bouwbrede oplossing voor bijvoorbeeld de woningmarkt zou de sector kunnen helpen.” Die oplossing moet volgens Van Bemmel van de sector zelf komen. “We hebben de neiging om zaken als de woningmarkt bij het Rijk neer te leggen, terwijl we ook zelf in actie kunnen komen.” Van Bemmel ziet een rol weggelegd voor de gezamenlijke brancheverenigingen. “Die zouden bijvoorbeeld met pensioenfondsen in overleg kunnen gaan. Het lijkt mij een goed idee als deelnemers de kans krijgen om bijvoorbeeld 100.000 euro van hun pensioengeld mogen gebruiken om hun eigen hypotheekschuld af te betalen of hun kinderen te helpen een woning te kopen.”

Daarnaast moet er zekerheid komen over de hypotheekrenteaftrek, betoogt Van Bemmel. En dat betekent niet per definitie dat er niet aan getornd mag worden. “Het zou een goed idee zijn om de aftrek alleen over de eerste miljoen euro hypotheek te laten gelden. Je zou ook kunnen denken aan een systeem waarbij mensen de eerste één à twee jaar de mogelijkheid krijgen om de hypotheek te verrekenen met de inkomstenbelasting.”

Reageer op dit artikel