nieuws

Mourik start sanering verwoest Chemie-Pack-terrein

bouwbreed Premium

Mourik gaat het terrein van Chemie-Pack, dat vorig jaar januari door brand en explosies zwaar vervuild raakte, tot aan de vloer schoonmaken. De werkzaamheden starten nog deze week.

Met de opdracht is een bedrag van ruim 1 miljoen euro gemoeid voor de inzet van mens en materieel. “We moeten de klus voor de zomervakantie hebben geklaard”, vertelt projectleider Timo Oud van het aannemingsconcern uit Groot-Ammers. “Mourik was enkele dagen na de ontploffing al betrokken om verontreinigd slib en bluswater te saneren. Dat deze opdracht ons door de gemeente Moerdijk na aanbesteding wordt gegund, zien we als een duidelijke beloning voor onze inzet en deskundigheid.”

Chemie-Pack werd op 5 januari 2011 getroffen door een brand, waarna tien tanks op het terrein met daarin zo’n 20.000 ton giftige, bijtende en brandbare vloeistoffen explodeerden. De ramp leidde tot zware verontreiniging van het terrein en de omgeving.

Mourik zal de fabriek volledig afbreken en de locatie schoon opleveren. “Alles wordt ontmanteld”, aldus Oud. “Het sorteren van het afval is nog het lastigste. Staal, beton, metselwerk, het moet allemaal apart worden afgevoerd. Bovendien zullen we nog heel wat vaten met chemicaliën stuiten. Zowel lege als volle. Van de volle moeten we eerste bepalen wat er in zit voordat we het veilig kunnen afvoeren en verwerken.”

De projectleider schat dat er uiteindelijk 2000 ton schroot, 5000 ton puin en 5000 tot 10.000 ton residulaag moet worden opgeruimd. De grond zal later worden gesaneerd. “De provincie is nog bezig met de plannen hoe dat het beste is op te ruimen”, weet Oud. “Maar al met al komen we met deze klus al een heel eind.”

Mourik geldt als specialist in sanering van vervuild geraakte terreinen en bodems. De onderneming maakte op dat vlak faam met de opruimwerkzaamheden na het gifschandaal in Lekkerkerk inmiddels ruim dertig jaar geleden.

Reageer op dit artikel