nieuws

Molen vangt weer bijna wind

bouwbreed

Molen vangt weer bijna wind

De Daams molen in Vaassen blijkt 100 ton lichter dan vooraf gedacht. Na twee horizontale verplaatsingen vijzelt Bresser het monument in stapjes van 12 centimeter omhoog.

Vijf meter hoger moet hij weer wind vangen. Vlak voor Hemelvaart eindigde de molen zo’n 4 meter boven zijn oorspronkelijke positie. De verwachting is dat hij maandag eind van de middag nog een meter hoger staat. Bresser funderings- en vijzeltechniek heeft de molen via gewi-staven opgehangen aan tijdelijke stalen torens, net als bij een strandjack-systeem. Na elke vijzelstap van 12 centimeter moeten gewi-moeren los- en vastgedraaid worden vanuit een hoogwerker, wat het tot een arbeidsintensief karwei maakt. Op de eindpositie moet de molen weer wind vangen nu ernaast wordt gebouwd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels