nieuws

Molen Vaassen vangt weer bijna wind

bouwbreed Premium

De Daams molen in Vaassen blijkt 100 ton lichter dan vooraf gedacht. Na twee horizontale verplaatsingen vijzelt Bresser het monument momenteel in stapjes van 12 centimeter omhoog. Vijf meter hoger moet hij weer wind vangen.

Spanningen in metselwerk tijdens vijzeloperatie gemonitord

Vlak voor Hemelvaart eindigde de molen zo’n 4 meter boven zijn oorspronkelijke positie. De verwachting is dat hij maandag eind van de middag nog een meter hoger staat. Bresser funderings- en vijzeltechniek heeft de molen via gewi-staven opgehangen aan tijdelijke stalen torens, net als bij een strandjack-systeem. Na elke vijzelstap van 12 centimeter moeten gewi-moeren los- en vastgedraaid worden vanuit een hoogwerker, wat het tot een arbeidsintensief karwei maakt. Op de eindpositie moet de molen weer wind vangen nu ernaast wordt gebouwd. De eigenaren van de molen beriepen zich met succes op een eeuwenoude wet die molenaars recht op wind garandeert.

Strikt genomen bevindt de molen zich maandagmiddag volgens projectleider Jan-Willem Oome van Bresser een paar centimeter te hoog. Onder de molen moeten namelijk prefab betonpanelen van 5 bij 3 meter worden geplaatst. Hoofdaannemer Van Laar verbindt die constructief met elkaar met een natte verbinding. Na ongeveer een week uitharden moet de verbinding sterk genoeg zijn zodat Bresser de molen op zijn nieuwe fundering kan laten zakken.

Osmos

Al die tijd zijn de spanningen in het metselwerk gemeten met Osmos-sensoren van BIM-systems. De sensoren bestaan uit glasvezelstrengen waar een lichtbundel doorheen wordt gestuurd. De veranderingen in lichtintensiteit zijn een maat voor de verplaatsing van de streng en daarmee van de spanningen in het metselwerk. Het systeem registreert verplaatsingen tot op 0,002 millimeter nauwkeurig. Een eerste uitlezing wees er volgens Jeroen van Ravenzwaaij van BIM-systems op dat de spanningen in het metselwerk minimaal zijn en ver beneden de grenswaarden blijven. Bresser zelf meet ook van alles tijdens het computergestuurd vijzelen. Direct na het optillen van de molen voor de horizontale verplaatsing werd al duidelijk dat de molen 175 ton weegt. Zo’n 100 ton minder dan vooraf door de constructeur was ingeschat. Het verschil is volgens Oome te wijten aan het meetellen van de veranderlijke belasting en het achterblijven van de onderste meter metselwerk die is gesloopt. Verder zijn de gewichten van de gebruikte materialen conservatief ingeschat.

Reageer op dit artikel