nieuws

Meer capaciteit zonder diepe putten

bouwbreed Premium

Meer capaciteit zonder diepe putten

Na een grondige renovatie krijgt het Rijngemaal in Arnhem een gebouw dat past in de omgeving en een flinke capaciteitsuitbreiding, zonder dat er voor de grotere pompen diepe putten worden geslagen.

In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Arnhem werkt Aan de Stegge aan de renovatie van het Rijngemaal uit 1965, pal onder de John Frostbrug in het centrum van Arnhem. De pompinstallaties uit 1977 voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Het oude gebouwtje wordt vervangen door glas- en staalarchitectuur met inkijk op de vuilwater- en overstortpompen. “Tegelijkertijd wordt de capaciteit van de drie rioolpompen fors uitgebreid, van 3300 naar 3815 kubieke meter per uur”, zegt Willy van Schaik, projectleider van Waterschap Rijn en IJssel.

Dat zou eigenlijk vragen om een forse verlaging van de ontvangkelder om de pompen genoeg onderdompeldiepte en schakelberging te geven. Maar de aanleg van een diepe put zou technisch ingewikkeld worden vanwege de funderingen van de John Frost-brug. In plaats daarvan bedacht adviesbureau Royal Haskoning een oplossing die binnen de civiele constructie viel.

Reageer op dit artikel