nieuws

Maastricht krijgt wijk met drijvende passiefwoningen

bouwbreed Premium

Maastricht krijgt wellicht een nieuwe wijk op het water, en wel met drijvende duurzame passiefwoningen.

Als het aan de Maastrichtse wethouder Albert Nuss (PvdA, duurzaamheid) ligt komt zo’n wijk er binnen vijf jaar. Nuss zei dat bij de presentatie van de eerste drijvende passiefwoning in Nederland, de AutarkHome. Die ligt nu in de Maas aan de Van Hasselkade.

Nuss zoekt nog naar een geschikte plek voor de drijvende woningen. “We hebben water, we gaan nu kijken of we een duurzame wijk op water kunnen realiseren.’’ Het water bij de wijk Het Bosscherveld, vlak bij het stadscentrum, zou een geschikte plek kunnen zijn. Mocht het in Maastricht niet lukken, dan wellicht elders in Limburg. Roermond met zijn uitgestrekte Maasplassen zou daarvoor een goede gegadigde kunnen zijn, aldus Nuss.

Architect Pieter Kromwijk ontwierp de AutarkHome vanuit twee uitgangspunten: een isolatiewaarde van tienmaal de huidige norm, en de zon als bron van het leven. De woning is zoals de naam zegt autarkisch, heeft geen energieverbinding met de wal nodig. De woning is voor 250.000 euro te koop, met het voordeel dat er geen maandelijkse energielasten zijn. Tot september blijft de woning aangemeerd in Maastricht ter bezichtiging voor het publiek.

> pagina 9: Drijvende passiefwoning leeft van de zon

Reageer op dit artikel