nieuws

Loodzware silo drijft zelf naar nieuwe plek

bouwbreed Premium

Wat doe je als een mestsilo vanwege de uitbreiding van een ligboxenstal tientallen meters moet worden verplaatst? Een betonnen kolos van tussen de 60 en 100 ton is met een telescoopkraan niet te tillen zonder brokken te maken. Heeres Mix- en Pomptechniek BV uit Abbega heeft de silo laten drijven. “Maak gebruik van opwaartse druk.”

De mestsilo van melkveehouder Bouwe Abma uit Winsum moest vanwege staluitbreiding zo’n 70 meter opschuiven. Bedenker Gerrit Heeres laat de silo met een doorsnee van 16 meter drijven in een speciaal gegraven vijver. In de silo heeft hij een stalen I 300 millimeter profielframe in kruisvorm gemonteerd. Om de meter zijn hydraulische potkrikken geplaatst die tegendruk geven op de betonnen vloer van 10 à 15 centimeter. De buitenste rand is 3,25 meter hoog en het zwaarste onderdeel van de silo. “Zonder de krikjes zou de vloer uiteindelijk knappen. Het frame is aan de zijkant verankerd.”

De kunstmatige vijver is volgepompt met water. Heeres: “Zo’n silo heeft vaak al jaren druk op de grond uitgeoefend. Om de vloer van de silo los van de grond te krijgen moet de grond inweken. Vervolgens is het wachten totdat de grond verzadigd is en de silo vrijkomt. Soms is dit in een halve dag voltrokken, maar het kan ook enkele dagen duren.”

Daarna dobbert de silo stuurloos in het water. “Dat is verder geen probleem”, zegt Heeres. “Met een bootje of een trekker met kabels kunnen we de silo verplaatsen.” Het betonnen gevaarte wordt tussen de van tevoren geplaatste afmeerpalen gevaren. De vijver wordt leeggepompt en het frame verwijderd. De silo wordt volgepompt met water om extra druk op de ondergrond uit te oefenen waardoor de silo stevig komt te staan.

De vloer is volgens Heeres het meest tere punt in de bijzondere verplaatsingstechniek. “Je weet natuurlijk nooit zeker hoe de vloer in het verleden is gestort. In principe zou een silobodem van 7 centimeter al voldoende zijn om de tegendruk te kunnen opvangen.” Heeres heeft de techniek inmiddels vier keer toegepast.

Reageer op dit artikel