nieuws

Liander snort leidingen en kabels op met radiale zoeker

bouwbreed Premium

Energiebedrijf Liander werkt aan een zoeker, waarmee de ligging van ondergrondse kabels en leidingen van afstand op centimeters nauwkeurig kan worden bepaald. De zogeheten Spar wordt in de Verenigde Staten met steun van het Nederlandse bedrijf ontwikkeld.

Kabels en leidingen onder drukke verkeerswegen en vaarwegen kunnen straks radiaal worden opgesnord. “We hoeven dan niet meer met een boot het water op of met een zoeker over een drukke rijksweg te lopen, maar kunnen dat langs de kant of vanuit de berm doen’’, vertelt technisch specialist Rindert Procee van Liander in Leeuwarden. De huidige generatie zoekers moet loodrecht boven de kabel of leiding staan, wil het signaal nauwkeurig kunnen worden opgepikt en vervolgens digitaal op kaarten kunnen worden opgeslagen. Het Amerikaanse Optimal Ranging Inc. en Liander werken momenteel aan verbetering van de huidige Spar. Naast het basisstation komt een steunzender op – nu nog – 8 meter afstand. Met behulp van een losse sonde kan maximaal acht meter verderop de plaats van een leiding of kabel worden bepaald.

“Met die extra sonde, die ook weer 8 meter radiaal kan meten, hoeven we straks dus niet meer recht boven de leidingen te zoeken. We kunnen alle kanten op zoeken: naar beneden, schuin opzij, naar voren en achteren. In eerste instantie was deze opzet bedoeld voor kabels onder bomen, waar de satellietontvangst problemen gaf, maar drukke wegen of een kanaal tackelen we nu ook probleemloos. Als het moet, meten we zelfs binnen de muren van een gebouw.’’ De radiale zoekafstand is nu nog beperkt tot 8 meter, maar dat wordt straks het dubbele. Het vergroten van die afstand wordt niet uitgesloten.

Reageer op dit artikel