nieuws

Leien vervangen

bouwbreed

Sint Nicolaasga – Het ijzerwerk van het torenkruis van de rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga zal op delen moeten worden vervangen. Op 61 meter hoogte ziet Marc Fuchs van leidekkersbedrijf J. Zijlstra uit Heerenveen de mankementen pas goed. Hij is druk bezig met het vervangen van de leien van de ranke spits en de traptoren, […]

Sint Nicolaasga – Het ijzerwerk van het torenkruis van de rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga zal op delen moeten worden vervangen. Op 61 meter hoogte ziet Marc Fuchs van leidekkersbedrijf J. Zijlstra uit Heerenveen de mankementen pas goed. Hij is druk bezig met het vervangen van de leien van de ranke spits en de traptoren, die er tegenaan is gebouwd. Een van de zijbeuken van de neogotische kruisbasiliek, die in 1887 naar een ontwerp van architect Jan Doedes van der Weide is gebouwd, krijgt ook nieuwe leien. De planken van het houten dakdek verkeren relatief nog in prima staat. Drie spijkers op elke kant en – afhankelijk van de lengte van de planken – ook in het midden zorgen ervoor dat ze weer vast op hun plek zitten. De werkzaamheden maken onderdeel van een zesjarig onderhoudsplan. In deze ronde wordt de balustrade van de torenspits opgeknapt. Met speciale reparatiemortel maakt Repstone uit Ameide de natuurstenen pinakels weer in orde. Afhankelijk van de staat worden ook nieuwe natuurstenen afdekkers aangebracht. Alle loodaansluitingen van het rijksmonument en de dakkajuiten worden ook nagekeken.

Foto en tekst: Noordoost/Alex J. de Haan

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels