nieuws

‘Lean past bij cultuur familiebedrijf’

bouwbreed Premium

Bouwbedrijf BM Van Houwelingen wil binnen twee jaar alle projecten Lean uitvoeren. Het feit dat de bouwer een familiebedrijf is, maakt de overstap volgens directeur Jan van Houwelingen eenvoudiger.

“Binnen een familiebedrij f kennen mensen elkaar goed, de sfeer is open en er is veel vertrouwen.” Die bedrijfscultuur is volgens directeur Jan van Houwelingen van het gelijknamige bouwbedrijf – zijn vader en broer zijn na de oorlog met het bedrijf begonnen – een goede voedingsbodem voor de introductie van Lean, een vorm van ketenintegratie waarbij bouwpartijen de kosten reduceren door nauw samen te werken.

Voor twee proefprojecten met Lean, een in het nabij Dordrecht gelegen Bleskensgraaf en het ander in Zaltbommel, heeft Van Houwelingen zijn onderaannemers, toeleveranciers en opdrachtgevers op cursus gestuurd. “Wij hebben iedereen bij elkaar geroepen en gezegd: als je meedoet moet je bereid zijn om er geld en tijd in te investeren. Wij doen dat ook en trekken er momenteel jaarlijks een ton voor uit.”

De partijen die meededen betaalden zelf voor de cursus, per persoon 2.500 euro. “We zaten dan met wel 35 man bij elkaar, want bedrijven stuurden vaak net als wij meerdere mensen naar de cursus toe.” Per pilot deden er zo’n twintig partijen mee.

Het belangrijkste doel van de cursus is volgens Van Houwelingen om de deelnemers anders te laten denken. Is, zoals de bouwer het zelf zegt “de knop om”, dan zijn mensen bereid om zich werkelijk aan elkaar te committeren. En gaan zij niet meer, zoals lange tijd in de sector de gewoonte is geweest, alleen voor het eigen belang.

Planning

In de Lea n-pilots is met name het maken van de planning heel anders gegaan dan gebruikelijk. Want dat gebeurde samen met alle betrokken bouwpartijen in één dag. Hierbij werden grote vellen papier aan de muur gehangen zodat iedereen met Post-its zijn eigen werk op het meest geschikt moment in kon plannen. “Bouw je traditioneel, dan gaat de projectleider achter de pc zitten en zet hij zelf een balkenschema in elkaar”, vertelt Van Houwelingen. In de praktijk zorgt die werkwijze voor veel geschuif met uit te voeren werkzaamheden. “Met name ook omdat de data vaak op het laatste moment worden doorgegeven.” Door gezamenlijk een planning te maken, ontstaat er volgens Van Houwelingen ‘commitment’ bij de betrokken partijen; aan elkaar en aan de planning.

Op de bouwplaats is het overleg over het uit te voeren werk op één moment geconcentreerd, vlak voor de eerste schaft. Het concentreren van het overleg op één tijdstip, levert volgens Houwelingen veel tijdwinst op. Want bij een traditioneel project wordt er gedurende de hele dag overlegd. En dat kost veel tijd.

De snelheid waarmee de eerste pilot is opgeleverd heeft zelfs Van Houwelingen verrast. De bouwtijd van twaalf appartementen en enkele winkels in Bleskensgraaf in opdracht van corporatie Tablis Wonen is door de Lean-aanpak verkort van dertien naar acht maanden. “Ga je bij zo’n project kijken dan is het heel bijzonder om te zien hoeveel tijdwinst je kan boeken alleen door het proces anders in te richten. Want in vergelijking met de traditionele werkwijze wordt in technisch opzicht niet heel anders gewerkt.” De bouwkosten vielen bovendien zo’n 5 tot 10 procent lager uit.

Voor de tweede pilot werkt het bouwbedrijf uit Hardinxveld-Giessendam samen met de corporatie Woonlinie. Het tweetal realiseert in Zaltbommel 59 woonzorgappartementen.

Missionaris

V an Houwelingen is inmiddels zo overtuigd geraakt van Lean, dat hij van gelovige in missionaris is veranderd. Want het bouwbedrijf organiseert samen met Woonlinie vandaag in Zaltbommel een seminar over Lean-bouwen. “De crisis dwingt de bouw om anders te werken”, stelt Van Houwelingen met veel overtuiging in zijn stem. “Want willen we concurrerend blijven in de huidige markt, kunnen we niet meer net als vroeger het werk over de schutting gooien en het de ander uit laten zoeken.”

Reageer op dit artikel