nieuws

Kraan hijst ketels bovenin ziekenhuis

bouwbreed

Kraan hijst ketels bovenin ziekenhuis

Sarens Nederland uit Dordrecht monteert de kraan waarmee twee ketels naar de 26ste verdieping van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam zullen worden gehesen.

Het is een 180 meter hoge rupshijskraan, gebouwd door Tetrex-Demag in Duitsland. Hij staat tijdelijk op een fundering van stalen balken op twintig buispalen, uitgevoerd door aannemingsbedrijf J.P. van Eesteren uit Rotterdam. Het contragewicht weegt zo’n 250 ton, in totaal weegt de kraan zo’n 750 ton. Het is een statische configuratie (de kraan zal niet rijden, maar alleen zwenken). Het hijsen vindt ‘s avonds en ‘s nachts plaats, zodat de traumahelikopter overdag gewoon op het dak van het ziekenhuis kan landen. Donderdagavond wordt het zwaarste onderdeel van de installatie gehesen. Het weegt zo’n 22 ton. Na de klus worden de twintig buispalen weer getrokken. De kosten van de operatie (exclusief de ketels): zo’n half miljoen euro.

Reageer op dit artikel