nieuws

‘Kabelzoeker levert forse besparing op’

bouwbreed

De precisie van de kabel- en leidingzoeker Spar is formidabel. Technisch specialist Rindert Procee van Liander is er enthousiast over.

In Nederland is Procee de gangmaker achter het nog experimentele project, dat ook vanuit Duitsland en Groot-Brittannië belangstelling trekt. Over drie weken komen de makers, het Amerikaanse Optimal Ranging Inc., naar Nederland om te kijken hoe de zoeker voldoet.

Kabels voor elektriciteit en telecom, geïsoleerde stalen leidingen voor water, gas of de petrochemische industrie, de coaxkabels van UPC, zodra er een signaal op wordt gezet, kan de Spar ze vinden. “Als we een draadje door een kunststof leiding schieten en er een signaal op zetten, dan is dat ook voldoende”, vertelt Procee, die de nauwkeurigheid van het systeem benadrukt.

“Gooi een dubbeltje op een leiding ergens in de Waddenzee en we vinden hem terug.’’ De nauwkeurigheid van 1 tot 3 centimeter wordt bepaald door de ingebouwde gps die met de speciale gps-toepassing rtk wordt vergroot.

Niet alleen maakt het systeem gebruik van minimaal zes satellieten van het Amerikaanse netwerk. Ook het Russische satellietsysteem Glonass wordt gebruikt, waardoor Liander over in totaal zestien satellieten beschikt.

De Nederlandse kabelbeheerder steekt tijd en energie in de Amerikaanse vinding, omdat op termijn fors op de meetkosten kan worden bespaard. Niet alleen op land, maar ook op zee en de Nederlandse binnenwateren. Nu nog heeft het bedrijf twee meetvaartuigen, waarmee kabels en leidingen onder vaarwegen worden opgezocht. De vaartuigen zijn pasgeleden ingezet voor het inmeten van 48 leidingen onder de Ringvaart in Haarlem. Voor Volker Wessels worden momenteel negen kabels onder de Vecht in kaart gebracht, terwijl ook UPC en Rijkswaterstaat voortdurend een beroep doen op de kabel- en leidingzoekers van Liander.

Intekenen

“Aan het inmeten van stroomkabels en gasleidingen van Liander zelf hebben we natuurlijk het meeste werk”, zegt Procee. Het gaat om het controleren van bestaande tekeningen, maar ook het intekenen van nieuwe kabels. “We zijn specialist in het meten onder water.” Met collega’s Wiebe van der Laan en Elle Vellema behoort Procee tot een select gezelschap dat deze kunst van meten verstaat.

Nederland is het werkterrein, maar dat wordt uitgebreid. Voor Tennet worden straks de elektrische kabels naar de windmolenparken op zee in kaart gebracht. “Het gaat om een proefmeting. Tennet wil zien wat we kunnen’’, glimlacht Procee. Voor Liander zijn al storingen in de elektriciteitskabels naar Ameland en Terschelling opgezocht. Tot op de centimeter nauwkeurig en “dat scheelt heel wat graafwerk”.

Reageer op dit artikel