nieuws

Isso structureert ontwerp voor luchtgordijn

bouwbreed

Isso structureert ontwerp voor luchtgordijn

Isso werkt aan normen en ontwerpmethoden voor luchtgordijnen. Halverwege volgend jaar hoopt de installateursdenktank uit Rotterdam het resultaat in de vorm van een publicatie op de markt te brengen.

Luchtgordijnen zijn een soort virtuele deuren in de entree van onder meer winkels. In elk geval in theorie helpen ze geconditioneerde lucht in een gebouw te houden. De gebruiker is daardoor minder geld kwijt aan het behandelen van de binnenlucht. In de praktijk valt de werking van een luchtgordijn soms tegen. De voorgerekende energiebesparing wordt ook niet altijd gehaald. Klachten zijn er soms ook over tocht en lawaai.

De oorzaak volgens Isso: fouten in het ontwerp of bij de installatie. Die fouten zijn weer het gevolg van ontbrekende normen en ontwerpmethoden voor luchtgordijnen. Ontwerp en installatie gebeuren tot nog toe hoofdzakelijk aan de hand van de informatie die leveranciers verstrekken. Isso wil het hele proces van ontwerp tot en met onderhoud van uiteenlopende soorten luchtgordijnen behandelen in een programma van eisen en praktische methodieken.

Reageer op dit artikel